

💬|postscript:ژنتیک علم مطالعه وراثت است و مندل را پدر علم ژنتیک مینامند. وراثت فرایندی بیولوژیکی است که طی آن والدین، ژنهای خاصی را به فرزندان و نسلهای بعد از خود منتقل میکنند. هر کودکی از هر دو والد بیولوژیکی خود ژن به ارث میبرد و این ژنها نیز به نوبه خود صفات خاصی را بیان میکنند. بعضی از اين صفات ممكن است از نظر جسمی در ظاهر فرد نیز نمود داشته باشند که از جمله این صفات میتوان به رنگ مو و چشم و رنگ پوست اشاره کرد. از طرف ديگر برخی ژنها نيز ممكن است خطر بيماریها و اختلالات خاصی را كه ممكن است از والدين به فرزندانشان منتقل شوند را با خود به همراه داشته باشند.

قانون مندل که توسط گرگور مندل، کشیش اتریشی بیان شد، شامل سه مورد قانون تفکیک ژن ها، قانون جور شدن مستقل ژن ها و قانون غالبیت است. این قوانین که حاصل آزمایش های مندل بر روی گیاه نخود فرنگی است، قوانین حاکم بر انتقال صفات وراثتی هستند.قوانین مندل یا قوانین وراثت نظریههایی ژنتیکی هستند که طبق آنها میتوان نتایج حاصل از آمیزشهای تجربی جانداران را پیشگویی کرد. این قوانین که پایهٔ علم ژنتیک کلاسیک را تشکیل میدهند توسط گرگور مندل کشف شدند

تعریف برخی اصطلاحات در قانون مندل؛ ژنتیک : علمی که به بررسی انتقال صفات ارثی می پردازد ژنتیک نامیده می شود. وراثت : وقتی صفتی بین والدین و فرزندان منتقل می شود و بین نسل ها انتقال می یابد، وراثت نام دارد. صفات متقابل : آن دسته از صفت هایی که در دو حالت مختلف بوده و دارای صفت حد وسطی نیستند (مانند کوتاهی و بلندی گیاه نخودفرنگی)، صفات متقابل نام دارند. آلل : به جفت ژن ها در کنار هم آلل می گویند که از والدین به فرزندان منتقل می شود. هموزیگوت (خالص) : هموزیگوت به آلل های یکسان در یک ژن می گویند. فنوتیپ : به صفت ظاهری که در یک موجود ظاهر می شود فنوتیپ آن موجود می گویند. ژنوتیپ : نمایش ژنتیکی یک صفت در یک جاندار را ژنوتیپ می گویند.

قوانین مندل؛قانون غالبیت، قانون تفکیک ژن ها و قانون جور شدن مستقل ژن ها سه قانون مندل می باشد. قانون جور شدن مستقل ژن ها: صفت های مختلف جاندار، هر کدام به صورت جداگانه و مستقل از یکدیگر به ارث می رسد و ظاهر شدن یک صفت بر ظهور صفت دیگر تأثیر ندارد.

قانون تفکیک ژن ها:برای انتقال یک صفت در یک موجود زنده، از هر یک از والدین یک ژن گرفته می شود. به عبارتی دیگر سلول هایی که از دو گامت تولید می شوند دارای دو آلل (یکی از مادر و دیگری از پدر) هستند. این دو آلل یا یکسان هستند و صفت ظاهر شده متناسب با صفت آلل هاست و یا این دو آلل متفاوت هستند. در آلل های غیر یکسان، این آلل غالب است که در فنوتیپ موجود زنده ظاهر می شود. به عبارتی در هنگام تشکیل گامت ها، آلل های آن از هم جدا شده و فرزندان از هر والد یک آلل به ارث می برند.این قانون ژنتیکی، توانست بر وراثت ترکیبی مبنی بر این که فرزندان دارای صفات ارثی متوسطی هستند، غلبه کرده و آن را اصلاح کند.

قانون غالبیت:وقتی یک جاندار دو آلل غیر یکسان دارد، صفات آلل غالب در آن جاندار ظاهر می شود.مطابق این قانون، یک جاندار با دو الل غیر یکسان، حالت ظاهری اللی را نشان میدهد که غالب است.
اگر پسندیدی، لایک کن و به سازنده انرژی بده!
اینم عالی بود خوراا
ولی گرگورممم
من مندل نیستم
مندل خوشم اومد
گرگور گرگور گرگور
گرگول مندل
عالی بود!
خسته نباشید!