

💬|postscript:در قرن نوزدهم دانشمندان با مطالعه و مشاهده توانایی برخی از سلولها در تولید سلولهای دیگر، به وجود سلولهای بنیادی یا به اختصار Stem Cells پی بردند. در واقع این نوع سلولها مانند آجرهای اولیهای هستند که میتوانند به هر شکل و ساختاری که نیاز باشد در بدن ساخته شوند.اگر بدن انسان را یک ساختمان در نظر بگیریم، سلول های بنیادی پایه و اساس این ساختمان است. آنها تنها سلولهایی هستند که توانایی تولید و ایجاد سلولهای تخصصی را دارند و میتوانند بیش از ۲۰۰ سلول تخصصی مانند سلولهای خونی، استخوانی و ماهیچهای را بسازند. این سلولها توسط مغز استخوان تولید میشوند. در ابتدا یک نوع سلول بنیادی بدن را میسازد. سپس دسته دیگری از این سلولها به عنوان تیمهای تعمیر و نگهداری از این ساختارها حمایت میکنند.

یاختههای بنیادی سلولهایی هستند که توانایی تمایز به انواع مختلف سلولهای بدن و همچنین ترمیم بافتهای آسیب دیده را دارند.سلول بنیادی یا سلولهای بنیادی یا یاخته های بنیادی ، نوعی سلول هستند که در اکثر بافتها و اعضا یافت میشوند و دارای توانایی تقسیم و تمایز به سایر نوعهای سلولی مختلف هستند. این سلولها قادر به تکثیر خود هستند و میتوانند به سلولهای مختلفی مانند سلولهای عضلانی، سلولهای عصبی و سلولهای خونی تبدیل شوند.سلولهای بنیادی همزمان با رشد ارگانیسم سلولهای جدیدی را برای بدن فراهم میکنند و آنها را جایگزین سلولهای تخصص یافته آسیب دیده یا از دست رفته میکنند. سلولهای بنیادی دو ویژگی منحصر به فرد دارند که آنها قادر میسازد تا این کار را انجام دهند: این سلولها توانایی تقسیمهای متوالی را برای تولید سلولهای جدید دارندوهمزمان که این سلولها تقسیم میشوند، میتوانند به انواع سلولهای مختلف و تخصصی تمایز پیدا کنند.

انواع مختلفی از سلول های بنیادی وجود دارد. سلول های بنیادی جنینی همهکارههستند،زیرا میتوانند به تمام سلولهای جنین در حال رشد تبدیل شوند. اکثر سلول های بنیادی در بدن توانایی کمتری برای ایجاد سلول دارند و ممکن است فقط به حفظ و ترمیم بافتها و اندامهایی که در آن زندگی میکنند کمک کنند.سلول های بنیادی را میتوان بر اساس جایی که هستند و کاری که انجام میدهند دستهبندی کرد.سلول های بنیادی را میتوان بر اساس تمایز نیز دستهبندی کرد. بنابرین سلولهای بنیادی به دو دسته اصلی تقسیم میشوند: سلولهای بنیادی جنینی و سلولهای بنیادی بزرگسال. سلولهای بنیادی جنینی از جنین در مراحل اولیه بدست میآیند و توانایی تمایز به تمامی انواع سلولهای بدن را دارند. از طرفی، سلولهای بنیادی بزرگسال در انواع مختلفی وجود دارند و قادر به تمایز به سلولهای خاصی هستند که معمولاً بافت یا اعضای خاصی را تشکیل میدهند.

سلولهای بنیادی در انواع مختلف بافتهای بدن وجود دارند. تاکنون وجود این سلولها در بسیاری از بافتها بدن توسط دانشمندان مورد تایید قرار گرفته است که این بافتها شامل موارد زیر هستند: مغز-مغز استخوان-خون و رگ های خونی-عضلات اسکلتی-پوست-کبد.با این حال، یافتن سلولهای بنیادی دشوار است. آنها میتوانند سالها بدون تقسیم و غیراختصاصی باقی بمانند تا زمانی که بدن آنها را برای ترمیم یا رشد بافت جدید مورد استفاده قرار دهد.سلولهای بنیادی بالغ میتوانند به طور نامحدود تقسیم یا سلولهای جدید از نوع خود را تولید کنند. این بدان معنی است که آنها میتوانند انواع مختلف سلول را برای یک اندام تولید کنند و یا حتی اندام اصلی را به طور کامل بازسازی کنند.در گذشته دانشمندان معتقد بودند سلولهای بنیادی بالغ فقط میتوانند براساس بافت منشا خود تمایز پیدا کنند. با این حال، برخی از شواهد نشان میدهند که آنها میتوانند برای تبدیل شدن به سلولهای دیگر نیز متمایز شوند.

انواع بیماریها و اختلالاتی که با کمک سلول بنیادی درمان شدهاند: 1. بیماریهای خونی: سلولهای بنیادی سیستم خونی را تشکیل می دهند و می توانند به عنوان منشأ جدید سلولهای خونی در درمان برخی از بیماریهای خونی نظیرسرطان خون، آنمی (کاهش تعداد سلولهای قرمز خون) و لوکوسیتوپنی (کاهش تعداد سلولهای سفید خون) استفاده شوند. 2. بیماریهای قلبی: سلولهای بنیادی می توانند به ترمیم بافت قلبی کمک وبازسازی قلب را تسریع کنند.آنها می توانند به عنوان سلولهای عضلانی قلبی جدید تمایز یابند و به ترمیم قسمتهای آسیب دیده قلب کمک کنند. 3. بیماریهای مزمن تنفسی: سلولهای بنیادی می توانند در درمان بیماریهای مزمن تنفسی مانند بیماری آنفیزما (COPD) و برونشیت مزمن کمک کنند. آنها می توانند به تجدید ساخت بافت ریوی و بهبود عملکرد تنفسی کمک کنند. 4. بیماریهای عصبی: سلولهای بنیادی می توانند در درمان بیماریهای عصبی مانند پارکینسون، آلزایمر، اسکلروز جانبی آمیوتروفیک (ALS) و صرع مورد استفاده قرار گیرند 5. بیماریهای اندوکرین: سلولهای بنیادی می توانند در درمان بیماریهای اندوکرین مانند دیابت از نوع یک کمک کنند. آنها می توانند به تولید سلولهای بتا (سلولهای تولید کننده انسولین) در پانکراس کمک کنند و کنترل قند خون را بهبود برد.

منشأ سلولهای بنیادی جنینی: منشا یاختههای جنینی در مرحله بلاستوسیست از توده سلولی داخلی یا Inner Cell Mass گرفته میشوند. بلاستوسیست یكی از مراحل دوران جنینی است كه به لحاظ مرفولوژی، شبیه یك توپ توخالی است.سلولهای محیط این توپ تروفوبلاست (Trophoblast) هستند كه جفت را میسازند .در داخل این توپ هم تعدادی سلول جمع شدهاند كه در مراحل بعدی، به جنین تبدیل میشوند. اگر این توده سلولهای داخلی را برداشته و در محیط آزمایشگاهی كشت بدهند، بنیاختههای جنینی ایجاد میشوند
اگر پسندیدی، لایک کن و به سازنده انرژی بده!
بدون من کجا میخوای بری!
خواهشا حمایت کنید کم حمایت شده😔
عالیـیی
عکس کاور rorry ;))))
هیچی نفهمیدم حقیقتش ولی جالب بود خوراا
عالی بودشش
خورااا
آزیاخته
یاخته
دوم
عالی بود