
زمین، این سیارهی همیشه پویا، گاه با آرامش و گاه با خشمی ویرانگر تغییر میکند. فجایع طبیعیای مانند زلزله، فوران آتشفشان و طوفان، نهتنها جان انسانها بلکه تمام زیستبوم اطراف را تهدید میکنند. برخی از این رویدادها چنان غیرمنتظره و عجیباند که هنوز هم حیرتانگیزند. در این مجموعه، نگاهی میاندازیم به ده فاجعه طبیعی که از مرگبارترین و عجیبترین اتفاقات ثبتشده در تاریخ زمین به شمار میآیند.

۱_ زلزله بزرگ تانگشان (1976) در تاریخ ۲۸ جولای ۱۹۷۶، زمینلرزهای با قدرت ۷.۸ ریشتر، شهر تانگشان در استان هبئی چین را به لرزه درآورد. این زلزله که در نیمهشب و بدون هشدار قبلی رخ داد، یکی از مرگبارترین زمینلرزههای قرن بیستم بود. بر اساس آمار رسمی، بیش از ۲۴۰ هزار نفر جان خود را از دست دادند، اگرچه برخی منابع تعداد قربانیان را تا ۶۰۰ هزار نفر نیز تخمین زدهاند. بسیاری از مناطق مسکونی بهکلی ویران شدند و بازسازی شهر سالها به طول انجامید. این رویداد، ضعف سیستمهای هشداردهی آن زمان را نشان داد و به نقطهعطفی در سیاستهای آمادگی در برابر بلایای طبیعی در چین تبدیل شد

۲_فوران کوه وزوو (79 میلادی) در سال ۷۹ میلادی، کوه آتشفشانی وزوو در جنوب ایتالیا ناگهان فوران کرد و دو شهر باستانی پمپی و هرکولانیوم را زیر خاکستر و گدازه مدفون ساخت. هزاران نفر در جریان این فوران جان باختند و زندگی روزمره آنها برای همیشه در دل خاکستر حفظ شد. این اتفاق، که در عرض چند ساعت رخ داد، تصویر کمنظیری از زندگی روم باستان به ما داده است. امروز، بقایای این شهرها منبعی ارزشمند برای باستانشناسان و نشانهای واضح از خشم نهفته در دل زمیناند.

۳_سیل بزرگ چین (1931) در سال ۱۹۳۱، چین با یکی از مرگبارترین بلایای طبیعی تاریخ مواجه شد. بارشهای شدید موسمی و ذوب ناگهانی برفها در حوضه رودخانههای یانگتسه، هوانگهه و هوآی، باعث وقوع سیلابهایی عظیم شد که بخشهای وسیعی از کشور را زیر آب بردند. آمارها از مرگ بین ۲ تا ۴ میلیون نفر حکایت دارند و میلیونها نفر بیخانمان شدند. گسترش بیماری، گرسنگی، و فروپاشی زیرساختها از تبعات سهمگین این سیلاب تاریخی بود.

۴_ طوفان گالوستون (1900) در سپتامبر ۱۹۰۰، طوفانی مهیب شهر ساحلی گالوستون در ایالت تگزاس آمریکا را با سرعتی حدود ۲۳۰ کیلومتر بر ساعت درنوردید. این طوفان که امروزه مرگبارترین طوفان تاریخ ایالات متحده شناخته میشود، باعث کشتهشدن بیش از ۸ هزار نفر شد. فقدان سیستمهای هشداردهی مؤثر و بیاطلاعی مردم از شدت طوفان، به فاجعهای بیسابقه انجامید. این حادثه نقطهی آغازی برای توسعهی جدیتر علوم هواشناسی در آمریکا شد.

۵_ سونامی اقیانوس هند (2004) در روز ۲۶ دسامبر ۲۰۰۴، زمینلرزهای با قدرت ۹.۱ ریشتر در بستر اقیانوس هند، نزدیک جزیره سوماترا در اندونزی رخ داد. این زلزله، یکی از قویترین زمینلرزههای ثبتشده تاریخ بود و به دنبال آن، امواج سونامی عظیمی بهسوی سواحل اندونزی، سریلانکا، هند، تایلند، سومالی و چندین کشور دیگر یورش برد. بیش از ۲۳۰ هزار نفر جان باختند و میلیونها نفر بیخانمان شدند. این فاجعه منجر به ایجاد سامانههای هشدار سونامی در اقیانوس هند شد.

۶_ آتشسوزیهای استرالیا (2019–2020) در دورهای که به «تابستان سیاه» معروف شد، آتشسوزیهایی گسترده، میلیونها هکتار از جنگلها و مراتع استرالیا را سوزاندند. این آتشسوزیها که نتیجهی ترکیب خشکسالی شدید، دمای بیسابقه و تغییرات اقلیمی بودند، جان میلیونها حیوان و دهها انسان را گرفتند و هزاران خانه را نابود کردند. ابعاد فاجعه چنان بود که دود آن حتی به کشورهای دیگر رسید. این بحران زیستمحیطی، زنگ خطری جدی برای جهان در برابر گرمایش زمین بود.

۷_زمینلرزه بزرگ نپال (2015) در آوریل ۲۰۱۵، زمینلرزهای به بزرگی ۷.۸ ریشتر، نپال را لرزاند. این زمینلرزه، که مرکز آن نزدیک کاتماندو بود، جان بیش از ۹ هزار نفر را گرفت و هزاران ساختمان را ویران کرد. بسیاری از آثار تاریخی چند قرنی از جمله معابد معروف نپالی آسیب دیدند یا بهکلی نابود شدند. این فاجعه، چالشهای جدی کشورهایی با زیرساختهای ضعیف در برابر بلایای طبیعی را آشکار کرد.

۸_ گردباد سوپر اوتبرک (1974) در آوریل ۱۹۷۴، موجی از گردبادها به مدت دو روز پیاپی، ۱۳ ایالت آمریکا را درنوردید. در مجموع، ۱۴۸ گردباد ثبت شد که بیش از ۳۰۰ کشته و هزاران زخمی برجای گذاشتند. شدت، تعداد و وسعت این گردبادها باعث شد تا این حادثه یکی از ویرانگرترین گردبادهای تاریخ آمریکا لقب بگیرد. این فاجعه اهمیت توسعه سامانههای هشدار سریع و مدیریت بحران محلی را برجسته کرد.

۹_فرونشست زمین در لوئیزیانا (1980) در نوامبر ۱۹۸۰، حفاری اشتباه یک شرکت نفتی در دریاچه پینیور در ایالت لوئیزیانا باعث ایجاد یک حفره عظیم در بستر دریاچه شد. در عرض چند دقیقه، تمام آب دریاچه، همراه با چندین ساختمان، تجهیزات صنعتی و بخشهایی از رودخانه مجاور، به داخل این حفره فرو رفتند. این حادثه عجیب، یکی از نمونههای نادر تأثیرات مستقیم فعالیت انسانی بر پدیدههای زمینشناسی بود.

۱۰_ طوفان سندی (2012) در اکتبر ۲۰۱۲، طوفان سندی با قدرتی بیسابقه به سواحل شرقی ایالات متحده رسید. این طوفان که با موجهایی تا ارتفاع ۴ متر و بارندگیهای سنگین همراه بود، مناطقی از نیویورک و نیوجرسی را بهشدت تحت تأثیر قرار داد. جان بیش از ۲۳۰ نفر را گرفت و خسارات مالی آن بالغ بر ۷۰ میلیارد دلار برآورد شد و میلیونها نفر برای روزها بدون برق ماندند. طوفان سندی نشان داد که حتی کشورهای پیشرفته نیز در برابر قدرت طبیعت آسیبپذیرند، بهویژه در دوران تغییرات اقلیمی.
اگر پسندیدی، لایک کن و به سازنده انرژی بده!
نظرات بازدیدکنندگان (0)