
خیلی از افراد همیشه نگران آن هستند که نکند تاریخ انقضای روی مواد غذایی تمام شود و دیگر نتوان از آنها استفاده کرد! در پاسخ به این نگرانی بایدگفت که تاریخ درجشده روی بسیاری از مواد غذایی، در حقیقت تاریخی برای نشاندادن بهترین زمان مصرف آنها است. به این ترتیب، برخی از انواع مواد غذایی لزوماً بعد از اتمام تاریخ انقضا، خراب نمیشوند.

انواع سسهای تند
ترکیبات سرکه و سسهای تند معمولاً شباهت بسیاری به یکدیگر دارند. به همین دلیل میتوان گفت که درست مانند سرکه، سس تند نیز تقریباً هیچوقت فاسد نمیشود. البته متخصصان توصیه میکنند که سسهای تند را حداکثر تا 1 سال پس از انقضای تاریخ مصرفشان استفاده کنید. پس از این مدت، استفاده از آن چندان پیشنهاد نمیشود.

قند و شکر
قند و شکر نیز از جمله دیگر مواد غذایی هستند که بعد از تاریخ انقضا هم خراب نمیشوند. تقریباً میتوان گفت که قند و شکر همیشه سالم میمانند و درست به همین دلیل است که برای نگهداری طولانیمدت مربا و میوههای آبنباتی از آنها استفاده میشود. شکر تنها زمانی خراب میشود که با رطوبت یا مواد دیگر در تماس باشد. در این حالت دچار کلوخه شده و در نهایت به شکل تکهای سنگ در میآید. برای نگهداری طولانیمدت شکر بدون خرابشدن، باید آن را داخل ظرفهای وکیوم شده و بدون هوا قرار دهید.

نمک خوراکی
نمک نیز مانند خیلی از مواد غذایی دیگر مانند عسل، هرگز فاسد نمیشود. البته این بهشرط آن است که نمک، کاملاً خالص باشد و هیچگونه افزودنی دیگری مانند ید نداشته باشد. از دیرباز، نمک مهمترین ماده نگهدارنده مواد غذایی بوده است. زیرا خواص آن بهگونهای است که از رشد باکتریها در مواد غذایی جلوگیری میکند.

شربت افرا و دیگر شربتهای غلیظ
این محصول خوراکی شاید چندان در ایران رایج نباشد، اما در کشورهای خارجی بسیار متداول است. شربتهای غلیظ خانگی خودمان را میتوانیم نمونهای شبیه به این شربت در نظر بگیریم. میزان قند موجود در این شربت بسیار زیاد است. همانطور که در بخشهای قبلی به آن اشاره کردیم، قند و شکر نوعی نگهداری طبیعی به شمار میرود که میتواند از رشد باکتری و همچنین کپک در مواد غذایی جلوگیری کند. علاوه بر میزان قند زیاد موجود در این شربتها، فرایند تهیه آنها نیز خود به نحوی دیگر با افزایش ماندگاری آنها کمک میکند. با جوشاندن طولانیمدت شربت، رطوبت و آب موجود در ترکیبات آن به بیشترین میزان ممکن تبخیر میشود و محیط نامناسبی را برای رشد میکروارگانیسمها به وجود میآورد. شربتها بهمرور زمان ممکن است شکرک بزنند یا رسوب کنند. در اینصورت چطور میتوانیم شربت را دوباره مصرف کنیم؟ کافی است شربت را دوباره بجوشانیم و صاف کنیم.

حبوبات خشک
از دیگر خوراکیهایی که بعد از اتمام تاریخ مصرف نیز قابلاستفاده هستند، میتوان به حبوبات خشک نیز اشاره کرد. دلیل اصلی ماندگاری این دسته از محصولات خوراکی، در فرایند تهیه آنها است. در این فرایند، تقریباً تمامی آب موجود در حبوبات خشک شده و آنها را وارد فازی به اسم «رکود» میکند. بدون وجود آب، باکتریها، کپک و دیگر میکروارگانیسمها، توانایی رشد خود را از دست خواهند داد. همین موضوع باعث میشود که بتوان آنها را برای مدتی بسیار طولانی نگهداری کرد. در نهایت، عدم وجود چربی در ترکیبات حبوبات نیز میتواند موجب افزایش طول عمر آنها برای مصرفکردن شود.

پودر شیر یا شیرخشک
یکی دیگر از خوراکیهایی که میتوان بعد از تاریخ مصرف از آنها استفاده کرد، شیرخشک یا همان پودر شیر است. در صورتی که این ماده غذایی را به شکل درست و در جای مناسب نگهداری کنید، میتوانید برای مدتی بسیار طولانی از آن استفاده کنید. مانند خوراکیها قبلی که در این فهرست نام بردیم، رطوبت موجود در شیرخشک نیز بسیار اندک است و به همین دلیل، باکتری توانایی رشد در آن را ندارد. در زمان تولید این محصول، فرایندی به اسم دهیدراسیون وجود دارد که تقریباً تمام آب موجود در ترکیبات شیر را خشک کرده و آن را به شکل پودر در میآورد. بعد از این اتمام این فرایند، آب وجود در شیر تنها 3 تا 4 درصد میشود. زمانی که رطوبت در مواد غذایی تا این اندازه اندک باشد، میکروبها نیز در آن زنده نخواهند ماند.

شربت ذرت
درست مانند نشاسته ذرت، شربت ذرت را نیز میتوان بعد از اتمام تاریخ انقضا، مصرف کرد. گلوکز و فروکتوز، دور ترکیب قندی بسیار مهم در ترکیبات این شربت هستند و غلظت تقریباً بالایی دارند. همانطور که در بخشهای قبلی به آن اشاره کردیم، مواد قندی میتوانند مانند مواد نگهدارنده باشند و باعث افزایش ماندگاری مواد غذایی شوند. فروکتوز و گلوکز موجود در شربت ذرت میتواند از رشد باکتری و کپک جلوگیری کند و این یعنی ماندگاری شربت ذرت.

انواع قهوههای فوری
میدانستید انواع قهوه فوری هم ماندگاری زیادی دارد؟ فرایند تولید قهوه فوری به این شکل است که ابتدا قهوه معمولی را دم میکنند، سپس این قهوه را خشک کرده و سپس دانهها یا پودر قهوه فوری را تولید میکنند. (فرایندی بسیار شبیه به تولید شیرخشک) در انتهای این فرایند، میزان آب موجود در ترکیبات قهوه فوری، تنها ۳ تا ۵ درصد خواهد بود. همانطور که در بخشهای قبلی نیز به آن اشاره کردیم، خشککردن مواد غذایی میتواند به افزایش طول عمر و ماندگاری آنها کمک کند. باکتریها، کپکها و همچنین دیگر میکروارگانیسمهایی که منجر به فساد مواد غذایی میشوند، قابلیت رشد ندارند و از بین خواهند رفت. درست به همین دلیل است که قهوه فوری حتی بعد از اتمام تاریخ انقضا نیز بدون نگرانی، قابلاستفاده است.
اگر پسندیدی، لایک کن و به سازنده انرژی بده!
محتوای مفید و به درد بخور به روایت تصویر:
او اره
عالی
چرا از این دوتا هسسس؟
دوتا مطلبه تو پارت های جداگونه.. پارت ۱ و پارت ۲