
در این مطلب شما با خود بزرگ بینی آشنا میشوید و نحوه مقابله با این افراد و نحوه درمان رو یاد خواهی گرفت
خود بزرگ بینی چیست؟ شاید اصطلاح شخصیت خود بزرگ بین را شنیده باشید. اگر با فردی که دچار توهم خود بزرگ بینی است مواجه شوید، قرار است رابطه سختی را تجربه کنید. چنین فردی باور دارد بهتر و بالاتر از دیگران است و درباره کارهایی که انجام می دهد بزرگ نمایی می کند. در واقع خود بزرگ بینی یک نوع اختلال شخصیتی است که باعث می شود شخص در مورد خوبی های خود اغراق زیادی داشته باشد. همه ما توانایی هایی داریم که از آن ها آگاه هستیم؛ اما افراد مبتلا به توهم خود بزرگ بینی خیلی اغراق آمیز و بیش از حد خودشان را قبول دارند و این قطعا برای آن ها مشکل ساز خواهد بود. در این مقاله می خواهیم درباره این مشکل و راه های درمان آن صحبت کنیم.
بیماری توهم خود بزرگ بینی خود بزرگ بینی یک ویژگی شخصیتی است که به خودمحوری و نیاز به توجه و تحسین دیگران اشاره دارد. افرادی که این ویژگی را دارند، معمولاً به خود و تواناییهایشان بسیار اهمیت میدهند و ممکن است از دیگران انتظار داشته باشند که به آنها احترام بگذارند و آن ها را تحسین کنند. خود بزرگ بینی میتواند به دو نوع تقسیم شود: خود بزرگ بینی سالم: این نوع میتواند به افزایش اعتماد به نفس و انگیزه کمک کند و در موقعیتهای اجتماعی و حرفهای مفید باشد. خود بزرگ بینی ناسالم: این نوع میتواند به رفتارهای خودخواهانه، بیاحترامی به دیگران و مشکلات در روابط اجتماعی منجر شود. این افراد ممکن است احساسات دیگران را نادیده بگیرند و در صورت عدم دریافت توجه و تحسین، ناراحت یا خشمگین شوند. در کل، خود بزرگ بینی میتواند بر رفتار و روابط اجتماعی افراد تأثیر زیادی بگذارد و در برخی موارد ممکن است به مشکلات روانی منجر شود. افراد دارای این ویژگی شخصیتی خودشان را برتر از دیگران میدانند؛ به همین دلیل متاسفانه احساس همدلی کمتری با دیگران دارند. بیماری توهمی خودبزرگ بینی میتواند در بسیاری از جنبههای زندگی مثل شغل، ارتباطات اجتماعی، خانوادگی و عاطفی فرد، مشکلات زیادی را ایجاد کند. این افراد انتظار دارند دیگران هم به طور دائم آنها را تایید کنند و از آنها تعریف و تمجید شود. اگر که این افراد از دیگران این تایید را دریافت نکنند، ناراحت، عصبانی و ناامید میشوند.
نشانه های خود بزرگ بینی توهم خود بزرگ بینی را به این راحتی نمی توان تشخیص داد. این افراد نیت اصلی خود را خیلی آشکار نمی کنند؛ اما به هر حال این افراد رفتارهایی از خود نشان می دهند که شاید غیرقابل کنترل باشند و از طریق آنها بتوانید این افراد را تشخیص دهید. بعضی از علائم و نشانههای خودبزرگ بینی را در زیر می آوریم: باور دارند که آن ها بیشتر از دیگران اهمیت دارند. احساس میکنند که لیاقت تحسین، توجه و محبت بسیار زیادی را دارند. حتی اگر هیچ کار خاصی انجام نداده باشند، انتظار دارند برتر از دیگران شناخته شوند و دیگران آنها را برتر بدانند. در استعدادها، مهارتها، تواناییها و دستاوردهای کارهایشان اغراق میکنند. به این دلیل که باور دارند افراد خاصی هستند، بیشتر دوست دارند با افراد خاص معاشرت کنند و افراد عادی یا سطح پایین را نادیده میگیرند، یا رفتار بدی با این افراد دارند. گفتگوها و مکالمات خود با دیگران را در انحصار خود درمیآورند، یعنی خودشان دوست دارند موضوع را شروع کنند و اغلب مکالمههای آنها درباره برتر بودن خودشان است.
افرادی که متواضع و فروتن هستند را مسخره و تحقیر میکنند. برای رسیدن به خواستههای خودشان، از دیگران سوءاستفاده میکنند. در تشخیص نیازها، خواستهها و حال و هوای دیگران ناتوان هستند و احساس همدلی و درک کمی دارند. به دیگران حسادت میکنند و حتی گمان میکنند که دیگران آنها را برتر دانسته و حسادت میکنند. رفتار متکبرانه دارند. گاهی بسیار مغرور هستند. اصرار بر داشتن بهترین همه چیز دارند. مثلاً دوست دارند هر طور که شده، بهترین ماشین، موبایل و… را داشته باشند. اگر دیگران از آنها انتقاد کنند، بسیار عصبانی میشوند. گاهی دیگران را تحقیر میکنند تا خودشان برتر دیده شوند. در سازگار شدن با دیگران مشکل دارند. دوست ندارند تغییر کنند چون خودشان را برتر و عالی میدانند و احساس میکنند نیازی به تغییر و بهتر شدن ندارند. معمولا سعی می کنند که از دیگران فاصله بگیرند و منزوی می شوند. فرد مبتلا به توهم خود بزرگ بینی در عواطف و احساسات خود ثباتی را احساس نمی کند. از حالت شادی می تواند به یک افسرده تبدیل شود. افراد مبتلا به این اختلال دیگران را بر اساس افکار و عقاید خودشان قضاوت می کنند. معمولاً عقاید منفی در مورد دیگران دارند
چگونه توهم خود بزرگ بینی را کنترل و مدیریت کنیم؟ اگر فردی را در اطرافتان با این ویژگی ها می شناسید و شما کسی هستید که در معرض چنین افرادی هستید، باید یاد بگیرید که چگونه با او رفتار کنید. اگر بلد نباشید با فرد دچار خودبزرگ بینی چگونه رفتار کنید، تاثیر منفی روی زندگی شما خواهد گذاشت. اول از همه یادتان باشد که شما چیزی به او بدهکار نیستید و این حق را دارید که اطراف خودتان را با افراد سالم پر کنید و می توانید از این راهکارها استفاده کنید. اول از همه تا جایی که می توانید از آنها دوری کنید. باید بدانید جر و بحث با این افراد وضعیت را بدتر می کند. به یاد داشته باشید که آنها منصفانه رفتار نمی کنند. روی قول های آنها حساب نکنید. به آنها بگویید که این رفتارشان باعث می شود تا در نظر دیگران بد و منفی جلوه کنند. فقط در حضور افراد دیگر با آنها تعامل کنید. از هر مکالمه ای که با این افراد دارید؛ سند و مدرک داشته باشید. بین خودتان و آن ها حد و مرز تعیین کنید. از خودتان در برابر حملات افراد مبتلا به توهم خود بزرگ بینی مراقبت کنید. اطلاعات شخصی در اختیار آن ها نگذارید.
پیامدها و آسیبهای خود بزرگ بینی افراد دارای ویژگی خودبزرگ بینی اگر توجه و تاییدی که انتظار دارند را دریافت نکنند، به شدت افسرده میشوند، به همین دلیل این اختلال شخصیت، آسیبهای جسمانی و روحی روانی زیادی را به همراه دارد. مشکلاتی مثل: افکار خ. ود. ک. ش. ی یا اقدام به انجام آن افزایش خطر سوءمصرف مواد و م. ش. رو. بات ال. کل ی بروز رفتارهای خ. شون. تآمی. ز نسبت به انتقادات یا حرفهای دیگران و آسیب رساندن به خود یا دیگران در درگیریها آسیبهای روان شناختی کاهش عزت نفس و اعتماد به نفس افس. ردگ. ی و اضـ. طر. اب زودرنج شدن فقدان مهارتهای بین فردی البته لازم است بدانید که این آسیب ها فقط برای خود آن ها نیست. بلکه تمام افرادی که با این افراد در تماس هستند در گزند آسیب هستند و فشار مضاعفی به آن ها نیز خواهد آمد. مخصوصا که در اغلب اوقات فرد خود بزرگ بین نمی داند دچار این مشکل است. به هر حال سعی کردیم راه هایی برای مدیریت آسیب ارتباط با یک فردخود بزرگ بین را مطرح کنیم تا بتواند کمکتان کند.
پیامدها و آسیبهای خود بزرگ بینی افراد دارای ویژگی خودبزرگ بینی اگر توجه و تاییدی که انتظار دارند را دریافت نکنند، به شدت افسرده میشوند، به همین دلیل این اختلال شخصیت، آسیبهای جسمانی و روحی روانی زیادی را به همراه دارد. مشکلاتی مثل: افکار خو. د. کش. ی یا اقدام به انجام آن افزایش خطر سوءمصرف مواد و مش. رو. با. ت ال. ک. ل. ی بروز رفتارهای خ. ش. ون. تآم. یز نسبت به انتقادات یا حرفهای دیگران و آسیب رساندن به خود یا دیگران در درگیریها آسیبهای روان شناختی کاهش عزت نفس و اعتماد به نفس اف. س. رد. گی و اض. طر. اب زودرنج شدن فقدان مهارتهای بین فردی البته لازم است بدانید که این آسیب ها فقط برای خود آن ها نیست. بلکه تمام افرادی که با این افراد در تماس هستند در گزند آسیب هستند و فشار مضاعفی به آن ها نیز خواهد آمد. مخصوصا که در اغلب اوقات فرد خود بزرگ بین نمی داند دچار این مشکل است. به هر حال سعی کردیم راه هایی برای مدیریت آسیب ارتباط با یک فردخود بزرگ بین را مطرح کنیم تا بتواند کمکتان کند.
درمان شناختی رفتاری (CBT) تمرکز روش درمانی CBT روی شناسایی الگوهای فکری و رفتاری ناسالم و جایگزینی آنها با الگوهای سالم تر است. یا این روش شما مهارت های جدیدی را با درمانگر خود تمرین می کنید. شما همچنین تمریناتی خواهید داشت تا این مهارت ها را در حین جلسات متعدد عملی کنید. طرحواره درمانی طرحواره درمانی یک رویکرد یکپارچه برای درمان است. در واقع طرحواره درمانی عناصر روان درمانی و CBT را ترکیب می کند. هدف این است که الگوها و مکانیسمهای دفاعی مخرب را شناسایی کنیم و درک کنیم که اصولاً این تجربیات از دوران کودکی شکل گرفتهاند. وقتی که این طرحواره های ناسازگار را کشف کردید، می توانید یاد بگیرید که آنها را اصلاح کنید.
گشتالت درمانی گشتالت درمانی نوعی روان درمانی است. در این روش شما بیشتر بر زمان حال متمرکز خواهید بود تا گذشته یا آینده. تجربیات گذشته زندگی بر شخصیت شما در امروز تاثیر خود را گذاشته اند. در این نوع درمان شما تشویق خواهید شد که در مورد آنچه اکنون در زندگی شما اتفاق میافتد فکر کنید. و در نهایت شما روی بهبود خودآگاهی و مسئولیت پذیری خود کار خواهید کرد. رفتار درمانی دیالکتیکی (DBT) در این روش شما با یادگیری مهارت هایی می توانید روند درمان خود را پیش ببرید. این روش درمانی بسیار مهم و ریشه ای عمل خواهد کرد. روش ها و مهارت های این نوع درمان را در ادامه خواهم آورد: ذهن آگاهی تنظیم احساسات تحمل پریشانی اثربخشی بین فردی (مهارت های ارتباطی) آموزش روانی با استفاده از مهارت هایی که گفته شد و یادگیری آن ها، این آموزش می تواند به شما در درک بهتر تجربیات عاطفی و درونیتان کمک کند. این روش می تواند به شما احساس قدرت بیشتری بر کنترل احساسات و وضعیت ذهنیتان بدهد. همچنین می تواند به کاهش استرس شما که ناشی از دست دادن کنترل احساساتتان بوده است، کمک کند. در نهایت، این روش میتواند انگیزه شما برای درمان را افزایش دهد و درک بهتری از هدفتان و موانع ذهنیتان برای موفقیت به شما بدهد.
درمان بین فردی فراشناختی (MIT) MIT یک درمان گام به گام است که در ادامه قدم های آن را برایتان خواهیم گفت: با نگاه کردن به مشکلات زندگی خود، فرآیندهای خودشیفتگی را از بین ببرید. الگوهای ناسازگار و عملکرد بین فردی را بشناسید. با فاصله گرفتن از رفتارهای قدیمی و ساختن الگوهای رفتاری جدید، روند تغییر را افزایش دهید.
در نهایت… در نهایت باید بدانیم افراد خودبزرگبین کسانی هستند که خودشان را برتر از دیگران میبینند و خودشان را لایق این می دانند که دیگران مدام از آنها تعریف و تمجید کنند. خودبزرگ بینی باعث مختل شدن جنبههای مختلف زندگی و ارتباطات بین فردی شخص میشود و میتواند به او آسیبهای جسمانی و روحی و روانی زیادی وارد کند. افراد خودبزرگ بین معمولا به درمانگر مراجعه نمیکنند چون خودشان را بینقص و عالی میدانند و به اشتباهاتشان توجهی ندارند. این افراد زمانی به درمانگر مراجعه میکنند که دچار عوارض و پیامدهایی مثل اضطراب، افسردگی و پرخاشگری و…. شوند. این اختلال شخصیت، با روان درمانی و دارو درمانی و روش هایی که در این مقاله به آن پرداختیم قابل درمان است.
اسلاید اضافه
اگر پسندیدی، لایک کن و به سازنده انرژی بده!
عالی