
در این پست ، با زندگی پدر داستان کوتاه نویسی ایران ، یعنی محمد علی جمال زاده آشنا میشیم .

زادهٔ ۱۲۷۰ – اصفهان | درگذشتهٔ ۱۳۷۶ – ژنو در روزگاری که ادبیات فارسی در حصار زبان فاخر و سبکهای سنتی گرفتار بود، جمالزاده با قلمی جسورانه، ادبیات را از برج عاج پایین آورد و به دل کوچه و بازار برد. او با مجموعهی «یکی بود، یکی نبود»( بسیار توصیه میشه ) نهتنها اولین داستان کوتاه مدرن فارسی را نوشت، بلکه با زبان مردم، طنز اجتماعی، و نگاه انتقادی، راهی تازه به دل ادبیات گشود.

دوران کودکی جمالزاده در خانوادهای مذهبی و روشنفکر در اصفهان به دنیا آمد. پدرش، سید جمالالدین واعظ اصفهانی، از چهرههای برجستهی جنبش مشروطه بود. محمدعلی از کودکی با فضای سیاسی، اجتماعی و فرهنگی ایران آشنا شد و همین زمینهساز نگاه انتقادی و اجتماعی او در آثارش شد. در نوجوانی برای تحصیل به بیروت فرستاده شد و با چهرههایی چون ابراهیم پورداوود و مهدی ملکزاده همدوره بود. سپس به اروپا رفت و در دانشگاه دیژون فرانسه در رشته حقوق تحصیل کرد، اما علاقهاش به ادبیات مسیر زندگیاش را تغییر داد.

آغاز فعالیت ادبی در جریان جنگ جهانی اول، جمالزاده به برلین رفت و با کمیته ملیون همکاری کرد؛ گروهی از روشنفکران ایرانی که با نفوذ روس و انگلیس در ایران مبارزه میکردند. او در مجلهی کاوه با نام مستعار «شاهرخ» مقالههای ادبی، فرهنگی و سیاسی مینوشت. اولین داستان کوتاه مدرن فارسی، «فارسی شکر است»، در همین مجله منتشر شد و بعدها در مجموعهی معروف «یکی بود، یکی نبود» قرار گرفت. این مجموعه نقطهی عطفی در ادبیات فارسی بود و مقدمهی آن، نوعی بیانیهی ادبیات مدرن محسوب میشود.

زندگی در غرب جمالزاده بیشتر عمر خود را در اروپا گذراند، اما همواره دلمشغول ایران و زبان فارسی بود. در ژنو زندگی میکرد و خانهاش پر از نمادهای ایرانی بود. با وجود فاصله، از طریق نامهنگاری، ترجمه و نوشتن، ارتباطش را با فرهنگ ایرانی حفظ کرد. او چند بار نامزد جایزه نوبل ادبیات شد (۱۹۶۵، ۱۹۶۷، ۱۹۶۹) و در سال ۱۹۶۹ در یک قدمی دریافت جایزه بود.

میراث فرهنگی و تأثیرگذاری - خیابانهایی در تهران و اصفهان به نام اوست - آثارش هنوز در دانشگاهها و مدارس تدریس میشوند - راه را برای نویسندگانی مثل صادق هدایت و بزرگ علوی باز کرد - بیش از ۲۶ هزار برگ از نامهها، دستنوشتهها و عکسهایش به سازمان اسناد ملی ایران تحویل داده شد - مقدمهی «یکی بود یکی نبود» هنوز هم در کلاسهای ادبیات به عنوان سند تحول نثر فارسی تدریس میشود
اگر پسندیدی، لایک کن و به سازنده انرژی بده!
این دیگه ویژه میشه✅
امیدوارم ):
فرصت!
واقعا سریع بودی ، حتی پیام منتشر شدنش هم نیومده !