
هتروکرومیا ( ناهمرنگی عنبیه )زمانی رخ میدهد که در هر یک از چشمها مقدار متفاوتی ملانین وجود داشته باشد .

هتروکرومیا زمانی رخ میدهد که در هر یک از چشمها مقدار متفاوتی ملانین وجود داشته باشد. ناهمرنگی عنبیه یا هتروکرومی عنبیه به انگلیسی: Heterochromia iridum در آناتومی معمولاً به تفاوت رنگآمیزی در عنبیه اشاره دارد، اگرچه شامل پوست و مو هم میشود. این تفاوت رنگی حاصل نبود یا مقادیر اضافی ملانین (رنگدانهها) است. ناهمرنگی عنبیه میتواند ارثی یا ناشی از موزاییسم ژنتیکی، آسیب یا بیماری باشد. ناهمرنگی عنبیه میتواند کامل یا جزئی باشد. در ناهمرنگی کامل، یک عنبیه رنگ متفاوت از دیگری است. در ناهمرنگی جزئی، بخشی از عنبیه از رنگ باقیمانده متفاوت است. در ناهمرنگی مرکزی، یک حلقه در اطراف مردمک چشم وجود دارد یا احتمالاً سنبلههایی با رنگهای مختلف وجود دارد که از مردمک تابش میکند. معنای کلمه ی ملانین: ملانین یک اصطلاح گسترده ای برای گروهی از رنگدانه های طبیعی موجود در بسیاری از موجودات زنده است

علل هتروکرومیا یا دو رنگی چشم هتروکرمیایی که در بدو تولد وجود دارد، هتروکرومیای ژنتیکی نامیده می شود. این ناهمرنگی عنبیه دراکثر موارد خوش خیم است و اختلال خاصی ایجاد نمی کند و می تواند به یکی از دلایل اسلاید های بعد رخ دهد :

در نتیجه تغییرات در یکی از ژن های کنترل کننده رنگ چشم دردوران جنینی ایجاد شود. این ژن از یکی از والدین به کودک به ارث برسد ( با توجه به اینکه این ویژگی اتوزومال غالب است ) به دنبال برخی از انواع بیماریها و سندرمهای ژنتیکی از جمله سندروم هورنر، استورگ وبرو واردنبرگ رخ می دهد.

کیمرا (شیمر):در موارد بسیار نادر فرد میتواند کیمرا باشد (وقتی فرد دارای محتوای ژنتیکی از دو زیگوت متفاوت است) در نتیجه رنگ چشم متفاوت بروز میکند. _______________________ هتروکرومیایی که بعدها در طول زندگی فرد و به واسطه ی یکسری از بیماری ها، آسیب ها و یا استفاده از از داروهای خاص به وجود می آید، بعنوان هتروکرومیای اکتسابی شناخته می شود لازم به ذکر است که معمولا هتروکرومیای اکتسابی در مقایسه با نوع ژنتیکی آن رواج کمتری دارد.

هتروکرومیای اکتسابی می تواند در نتیجه یکی از عوامل زیر بعد از دوران نوزادی رخ دهد: آسیب به چشم گلوکوم یا آب سیاه دیابت جراحی نوروبلاستوما، نوعی سرطان سلول های عصبی که معمولا کودکان زیر 10 سال را درگیر کرده و با علائمی از جمله افتادگی پلک، ایجاد پاپیل های کوچک و هتروکرومیا چشم همراه است. سرطان چشم یا ملانوما

ناهمرنگی عنبیه، در انسان و حیوانات اهلی دیده میشود و تنوع ژنتیکی دلیل آن نیست. چشم مبتلا ممکن است بیش از حد رنگی (هایپرکرومیک) یا هیپوپیگمانته (هیپوکرومیک) باشد. در انسان، افزایش تولید ملانین در چشم نشان دهنده هیپرپلازی بافت عنبیه است، در حالی که کمبود ملانین نشان دهنده هیپوپلازی است. این اصطلاح از ترکیب کلمه یونان باستان یعنی ἕτερος و χρῶμα است که به معنی رنگهای مختلف است.

هایپرکرومیک وقتی مقدار این پروتئین در گلبولهای قرمز از حد طبیعی بیشتر باشد رنگ این سلولهای خونی تیره ترخواهد شد از این رو به آنها هایپرکروم (پررنگ)میگویند. وقتی غلظت هموگلوبین در گلبولهای قرمزکم شود، خون روشنتر به نظر خواهد رسید و به آن هیپوکروم می گویند

نحوه تعیین رنگ چشم : رنگ چشم، به ویژه رنگ عنبیه، در درجه اول با غلظت و توزیع ملانین تعیین میشود. اگرچه فرآیندهای تعیینکننده رنگ چشم کاملاً مشخص نیستند، مشخص شدهاست که رنگ چشم ارثی توسط ژنهای مختلف تعیین میشود. عوامل محیطی یا اکتسابی میتوانند این صفات ارثی را تغییر دهند. رنگ عنبیه، از جمله انسان، عنبیه بسیار متغیر است. با این حال، فقط دو رنگدانه وجود دارد، eumelanin و pheomelanin. غلظت کلی این رنگدانهها، نسبت بین آنها، تغییر در توزیع رنگدانه در لایههای استرومای عنبیه و اثرات پراکندگی نور همگی در تعیین رنگ چشم نقش دارند.

درمان هتروکرومیا هتروکرومیا به خودی خود حالتی بی خطر بوده و رنگدانههای درون چشم مشکلی در بینایی ایجاد نمی کنند. درمان معمولا بر روی معالجه ی علل اساسی ایجاد کننده ی این شرایط متمرکز است و چنانچه مشکل مهمی مطرح نباشد به درمان خاصی نیاز نیست. فرد مبتلا به هتروکرومیا در صورتی که احساس نارضایتی و ناخوشایندی دارد می تواند از لنزهای تماسی رنگی برای ایجاد رنگ یکسان در دو عنبیه استفاده کند.
اگر پسندیدی، لایک کن و به سازنده انرژی بده!
چه جالب
بله ناهمرنگی عنبیه چیز جالبیه =)
👍
یکی از دوستای من یه چشمش آبیه اون یکی سبز:)
خیلی خوشگله
خیلی خوشگلن من یه بار یه خانم دیدم یکی از چشماش سبز بود یکی قهوه ای
بله بسیار زیباست 🌚
عالی بود و حتما باید ویژه شه🙌🏻🫂👏🏻
ممنونم ❤😍
🫂✨️