
پاستوریزه چیست و با استریلیزه چه فرقی دارد؟

[کاور] شاید برای شما هم سوال باشد که شیر پاستوریزه چیست و با استریلیزه چه تفاوتی دارد ، و کدام یک برای مصرف کردن مناسب تر است؟ برای پیدا کردن جواب این سوال ، با ما همراه باشید (🥰💔)

پاستوریزه کردن، فرایندی است که طی آن مواد غذایی را حرارت داده تا میکروبهای موجود در آنها همچون انواع باکتری، ویروس، پروتوزوآ، کپک و… کشته شوند. به پاس آنکه لوئی پاستور، دانشمند فرانسوی این فرایند را ابداع نمود، نام پاستوریزاسیون را برای این فرایند انتخاب کردند. لوئی پاستور به همراه کلاد برنارد در بیستم آوریل سال ۱۸۶۲م، برای اولین بار اقدام به عمل پاستوریزاسیون نمودند. این فرآیند بهطوری طراحی شده است که در آن باکتری بیماری سل ازبین برود. چرا؟ با توجه به اینکه باکتری عامل بیماری سل از مقاوم ترین میکروبها در مقابل حرارت است؛ لذا از بین رفتن این باکتری به معنی از بین رفتن همه باکتریهای بیماریزای دیگر موجود در شیر است.

استریل کردن یا سترون سازی به انگلیسی ( sterilization ) بیانگر روش های شیمیایی و فیزیکی، برای از بین بردن و تخریب کلیه میکروارگانیسم ها و عوامل انتقال دهنده آنها است. استریلیزاسیون باعث از بین رفتن کلیه میکروارگانیسم ها و عوامل انتقال دهنده آنها مثل قارچ، باکتری، هاگ باکتری و ویروس از سطح اجسام میشود. بر خلاف فرایند استریلیزاسیون، در عمل پاستوریزه کردن تمام میکروبهای ماده غذایی از بین نمیروند؛ بلکه طی این فرآیند میکروبهای بیماریزا کشته شده و تنها تعداد کمی از میکروبهای غیربیماریزا باقی میمانند.

برخی افراد برای مصرف روزانه خانواده به ویژه کودکان شیرهای استریلیزه را به انواع پاستوریزه ترجیح میدهند؛ اما در مقابل عدهای هم با این تصور که برای افزایش ماندگاری این محصول از مواد نگهدارنده استفاده میشود از مصرف آن خودداری میکنند، اما باید بدانید شیرهای استریلیزه حاوی مواد افزودنی نبوده و تنها فرآیند حرارتدهی بالا باعث افزایش ماندگاری آن میشود. نکته مهمتر آنکه به محض باز کردن بستهبندی این شیرها و تبادل هوایی در آن ، شرایط ماندگاری آن همچون سایر شیرهای پاستوریزه شده و تنها به مدت دو تا سه روز آن هم در داخل یخچال قابل نگهداری است. پس بهتر آنکه برای مصرف روزانه از شیرهای پاستوریزه استفاده کنید.
اگر پسندیدی، لایک کن و به سازنده انرژی بده!