ایرانیان مسلمان به پشتوانه روحیه علم دوستی در اسلام و همچنین فرهنگ و تمدن باستانی خود کمک بسیاری به شکل گیری و شکوفایی فرهنگ و تمدن اسلامی کردند.
«تأسیس سلسله های ایرانی»
خلافت عباسیان پس از یک قرن فرمانروایی ضعیف شد و خلفا نمی توانستند قلمرو بهناور خود را به خوبی اداره کنند.
از این رو شرایط مناسبی برای تشکیل سلسله های ایرانی به وجود آمد. این سلسله ها نقش و سهم زیادی در رونق و شکوفایی فرهنگ و تمدن ایرانی - اسلامی داشتند.
سلسله های طاهریان صفاریان علویان سامانیان و آل بویه مهمترین سلسله های ایرانی بودند که در فاصله قرن های سوم تا پنجم هجری بر بخش هایی از ایران حکومت میکردند. این سلسله ها به جز علویان طبرستان، ریشه و تبار ایرانی داشتند. آنها به تدریج به تسلط عباسیان بر ایران پایان دادند.
چگونگی به قدرت رسیدن این سلسله ها و روابط آنها با خلافت عباسیان متفاوت بود. برخی از این سلسله ها مانند طاهریان و سامانیان با فرمان خلفای عباسی به قدرت رسیدند و با تأیید آنها به حکومت خود ادامه دادند. طاهر ذوالیمینین. بنیانگذار سلسله طاهریان به فرمان مأمون خلیفه عباسی به حکومت خراسان منصوب شد. امیر اسماعیل سامانی، مؤسس سلسله سامانیان نیز با تأیید خلیفه عباسی به حکومت رسید این دو سلسله روابطی دوستانه با خلافت عباسیان برقرار کردند. و امیران این سلسله ها معمولاً نسبت به خلفا اظهار وفاداری و فرمانبری میکردند. البته طاهریان و سامانیان در اداره امور قلمرو خود مستقل بودند و اجازه نمی دادند نمایندگان خلیفه در امور داخلی آنان دخالت کنند. بر خلاف این دو، بنیانگذاران سلسله های صفاریان علویان طبرستان و آل بویه بی آنکه اجازه و فرمانی از خلفای عباسی بگیرند حکومت خود را برپا کردند. يعقوب ليت مؤسس سلسله صفاریان با پشتیبانی مردم سیستان و به خصوص گروه عیاران به قدرت دست یافت.
روابط صفاریان با خلافت عباسی خصمانه بود. یعقوب لیث صفاری علاوه بر آنکه حکومت طاهریان را برانداخت به عراق نیز لشکرکشی کرد و قصد داشت بغداد را تصرف کند اما از سیاه خلیفه شکست خورد. او در فکر جبران این شکست بود اما بیماری و مرگ فرصت جنگی دیگر را با خلیفه به وی نداد.
خلفای عباسی دشمن علویان طبرستان بودند؛ زیرا علویان پیرو مذهب شیعه بودند و حکومت عباسیان را به رسمیت نمی شناختند و از آنان اطاعت نمی کردند. رابطه سلسله آل بویه با عباسیان به گونه ای دیگر بود. چون آل بویه بغداد را تصرف کردند و خلفای عباسی را تحت نفوذ و سلطه خود گرفتند.
5 اسلاید
نتیجه
مجموع امتیاز شما
امتیاز
تعداد پاسخ صحیح
تعداد پاسخ غلط
درصد صحیح
شما به درصد سوالات پاسخ درست دادید
اگر پسندیدی، لایک کن و به سازنده انرژی بده!
5 لایک
فرصتتت
خیلی خوب بود
منی که عاشق تاریخم🥹🩷
ممنون
منم همینطور
آخیی🥹