
وقتی میگوییم سندروم داون، عجیب نیست که سریع در ذهنتان یک چهرهی مهربان و تپل، با یک خندهی زیبا نقش ببندد!
سندروم داون چیست؟ سندورم داون (down syndrome) که به آن سندرم دان نیز گفته میشود شایعترین اختلال کروموزومی است که در بدو تولد به علت وجود برخی صفات ویژه خاص قابل شناسایی میباشد. این افراد دارای یک کرومرزوم اضافی 21 میباشند؛ یعنی در آنها همه کروموزوم بیست و یکم یا قسمتی از آن سه تایی میشود که به آن تریزومی 21 نیز میگویند.
علت سندروم داون چیست؟ هر انسان به طور طبیعی 23 جفت کروموزوم یا در مجموع 46 کروموزوم دارد. که در هر جفت از این کروموزومها یک کروموزوم از پدر و یک کروموزوم از مادر به ارث رسیده است. در کودکان سندرم داون همانطور که پیش تر نیز ذکر کردیم، یک نسخه اضافی از کروموزم 21 وجود دارد و این افراد در واقع 47 کروموزوم دریافت میکنند.

این ماده ژنتیکی اضافی موجب تاخیر در رشد جسمانی و ذهنی کودک میشود. از علل احتمالی که موجب تقسیم نامناسب سلول و به دنبال آن ابتلا به سندروم داون میگردند، میتوان به عوامل زیر اشاره کرد: قرار گیری در معرض اشعه ایکس (x-ray) مشکلات و نقایص ایمنی عفونتهای ویروسی اختلالات هورومونی استعداد ژنتیکی
سندرم داون و سن مادر و پدر؟! طبق گفتهها خطر به دنیا آوردن کودک مبتلا به سندروم داون با افزایش سن مادر بیشتر میشود. به طوری که گفته میشود میزان شیوع سندرم داون در مادران 20 ساله حدود یک عدد در هر 1900 زایمان؛ در مادران 35 ساله یک عدد در هر 300 زایمان و در مادران 45 ساله شیوعی حدود یک در هر 30 زایمان دارد. تقریبا در حدود 5 تا 10 درصد مواقع این ماده ژنتیکی اضافه از پدر سرچشمه میگیرد. دلایل این جهش در پدران مشخص نیست. برخی تحقیقات از نقش سن پدرها در این جهش خبر میدهند؛ درحالی که برخی دیگر اثرات سن را نشان نمیدهند.
برخی از ویژگیهای جسمانی شایع کودکان سندروم داون : پهن بودن پشت سر( پهن و صاف بودن پشت سر و گردن) چشمهای بادامی شکل گوشهای کوچک دهان کوچک دست و پاهای کوچک ( انگشتان کوچک صورتی) کاهش تون و سفتی عضلات بدن قد کوتاه تقریبا نیمی از این افراد فقط یک خط در کف دست دارند و غالبا بین انگشت شست پا وانگشتان دیگر فاصله وجود دارد.

رشد حرکتی در مبتلایان به سندرم داون چگونه پیشرفت میکند؟ به صورت کلی رشد حرکت در کودکان سندرم داون کندتر از افراد سالم است. برخی تحقیقات نشان داده رشد حرکتی در این کودکان بین 2 تا 3 سال دیرتر از افراد سالم است. مشکلات ذهنی در مبتلایان به سندرم داون، با مشکلاتی در رشد حرکتی و کاهش تواناییهای حرکتی همراه میشود،مثل: کاهش میزان رفتارهای جستجوگرانه کودک در محیط اختلال در سیستم عصبی حرکتی
اگر پسندیدی، لایک کن و به سازنده انرژی بده!