8 اسلاید صحیح/غلط توسط: you ? انتشار: 4 ماه پیش 7 مرتبه مشاهده شده گزارش ذخیره در مورد علاقه ها افزودن به لیست
تاریخچه ساخت کاغذ از زمان قدیم تا به امروز
کاغَذ به مادهای گفته میشود که از خمیر کتان یا پنبه یا کنف یا چوب یا ضایعات کشاورزی یا بعضی گیاهان مثل بامبو و… ساخته شود و به کار نوشتن یا کشیدن یا ساختن شی ء سه بعدی آید و در اصطلاح علمی عبارت است از تراکم الیاف سلولزی که بهطور نامنظم داخل یکدیگر شده و در نتیجه یک مادهٔ فشرده را تشکیل میدهد که در ابعاد و اوزان مختلف به دست میآید.
به گفتهٔ تاریخ، مصریان باستان نخستین مردمانی بودهاند که از نوعی نی شبیه بامبو به نام پاپیروس صفحاتی میساختند و بر روی آن مینوشتند و نیز کاغذ بردی را مصریان اختراع کردند. مردم مصر نی پاپیروس را به صورت نوارهای نازک و بسیار ظریفی کنار یکدیگر قرار میدادند و سپس به وسیلهٔ فشارها و صیقل دادن به آن به شکل ورق درمیآوردند.
سابقهٔ نوشتن به هزاران سال قبل میرسد و بشر در آغاز تمدن و ابداع خط از گل رس لوحههایی میساخت و برای نوشتن مطالب خود استفاده میکرد؛ این الواح با حرارت آفتاب خشک میشد یا با آتش میپختهاست.
در ۲۵۰۰ سال پیش از میلاد بود که برای ثبت و ضبط کلمات، مسئله نوشتن بر کاغذ مطرح گردید و همانطوری که اشاره شد پاپیروس را مصریها درست کردند، چند برگ پاپیروس را مصریها بهم می چسبانیدهاند تا یک نوار دراز طومار مانند به دست آید. کاغذ پاپیروس از بهم پیوستن برگها و پوستهٔ گیاهی نی مانند به نام پاپیروس است؛ برگهای پاپیروس نسبتاً شکننده بودند و بنابر این به فکر افتادند از پوست بعضی حیوانات مثل گوسفند، آهو و گوساله استفاده شود. نخستین بار در شهر پرگاموس واقع در آسیای صغیر، صنعتگران از پوست حیوانات با شیوههای مخصوص، پوستهای درخشان و نازکی به دست آوردند که خیلی بادوام تر و نرمتر از پاپیروس بود و معروفترین آنها کاغذ پرگامنت بود. پرگامنت از نام شهر پرگاموس گرفته شده که از مراکز تولید و توزیع این کاغذ بودهاست.
در روایات و اخبار نوشته شدهاست که کتاب اوستا را قبل از اسلام بر روی ۱۲ هزار پوست گاو نوشتهاند که این روایت و خبر دلیل دیگری است که از پیش از اسلام در ایران، از پوست به جای کاغذ استفاده میکردند.
مردمان یونان به پاپیروس، کارتِس (cartes) میگفتند و کلمه کارتس به زبان عربی قرطاس گفته شدهاست که در حقیقت همان پاپیروس است که از شهرهای واقع در دلتای مصر، آن را به یونان بردهاند.
خط مصریان قدیم خط هیروگلیف (Hyroogleff) بودهاست که بر روی پاپیروسها نقش بستهاست و به موجب دو سند یونانی که مربوط به قرن سوم میلادی ذکر شده در حال حاضر در موزههای لیدن و استکهلم نگهداری میشود.[۱]
چینیها اولین و نخستین مردمانی بودند که بیش از ۲ هزار سال پیش، کاغذهایی مانند کاغذهای امروزی ساختند. ایرانیان مسلمان شیوه ساختن کاغذ را در سده نخست پس از اسلام از چینیها آموختند و آن را بهبود بخشیدند. شهر سمرقند برای سالها بزرگترین مرکز ساختن و خرید و فروش کاغذ بود. سپس، در شهرهای دیگر، از جمله بغداد، دمشق، قاهره، مراکش، جزیره سیسیل و شهرهای مسلماننشین اسپانیا، کارخانههای کاغذسازی به راه افتاد. یافتههای باستانشناسی نشان میدهند که از قرن اول میلادی، در چین کاغذ وجود داشتهاست. در سال ۱۰۵ میلادی، یکی از درباریان، ماده جدیدی را برای امپراتور توصیف کرد که از پارچههای کهنه، پوست درختان، کنف و علف تهیه میشد وروی آن مینوشتند. به مرور زمان، شیوه تهیه کاغذ بهتر شد و ان را با الیاف گیاهانی مانند خیزران میساختند. عربها این محصول را به اروپا بردند و در سال ۱۱۵۰ میلادی، غربیان نخستین کاغذ سازی را در اسپانیا بنا کردند. ماشین تولید انبوه کاغذ را چینیها اختراع کردند. نخستین اسکناس نیز در سال ۱۰۲۴ میلادی در چین تهیه و مبادله شد.
الیافی که در ساخت کاغذ بکار میرود معمولاً طبیعی و شامل سلولز است؛ و به دو روش شیمیایی و فیزیکی است. به این صورت که الیاف سلولوزی را در آب قرار میدهند تا رطوبت کافی جذب و حالت خمیری و نرم پیدا کند. سپس بر روی یک صفحه شبکه ای قرار میدهند تا خشک شود و حالت یکدست پیدا کنند. الیاف نیز با از دست دادن رطوبت خود به یکدیگر نزدیک میشوند و در نقاطی که روی یکدیگر قرار گرفتهاند یک پیوند فیزیکی ایجاد میشود که این الیاف را به هم متصل میکند.
کاغذ واژهای پارسی است[۲] یا نیز ممکن است ریشهای چینی داشته باشد.[۳][۴][۵][۶] و ذکر واژهٔ «کاغذ» یا «ورق» در نوشتههای کهن عربی بسیار فراوان دیده میشود.
کهنترین کاغذهای شناخته شده در چین مربوط به یک سده پیشین از میلاد
مراحل ساخت سنتی کاغذ در چین
خمیر کاغذ بیشتر از چوب سوزنی برگان ساخته میشود (به دلیل داشتن الیاف طولانیتر)
کاغذ یکی از فراوردههای مهم چوب است. برای ساختن کاغذ ابتدا تنه درخت را به وسیله دستگاه خردکن به خورده چوب و براده چوب تبدیل میکنند. سپس خرده چوبها را به وسیله مواد شیمیایی و روشهای مختلف در برج پخت خمیر تجزیه میکنند و از آنها الیاف سلولوزی به دست میآید که خمیر کاغذ نامیده میشود. از درهم رفتن الیاف سلولوزی و بعد از پرس آنها ورقه کاغذ ساخته میشود
اندازهٔ کاغذ از نظر برش طبق استانداردهای مختلف طبقهبندی میشود. یکی از مهمترین طبقهبندیهای بینالمللی، استاندارد A است. در این استاندارد، از A0 که بزرگترین اندازه است، هرچه عدد بزرگتر میشود، ابعاد کاغذ نصف میگردد بهطوریکه:
A0:84.1*118.9 cm
A1:59.4*84.1 cm
A2:42*59.4 cm
A3:29.7*42 cm
A4:21*29.7 cm
A5:14.8*21 cm
A6:10.5*14.8 cm
البته برشهای غیراستانداردی مثل A-1 نیز وجود دارد.
کاغذ A4 کاربردترین و پرمصرفترین نوع کاغذ در ایران و دیگر نقاط دنیاست. بیشترین مصرف کاغذ A4 در شرکتها و ادارات میباشد که یکی از اقلام مصرفی اداری به حساب میآید، در نتیجه کیفیت نوع کاغذ و همچنین قیمت مناسب کاغذ A4 برای مدیران شرکتها و موسسات بسیار حائز اهمیت میباشد. کیفیت بالا و قیمت مناسب کاغذ موجب میگردد که یک برند، جایگاه ویژه ای را در بازار کاغذ پیدا کند. بررسیها حاکی از آن است که کیفیت بالای کاغذ با طول عمر دستگاههایی که از کاغذ استفاده میکنند رابطه مستقیمی دارد، برای مثال میتوان گفت که دستگاه کپی، دستگاه پرینتر، دستگاه فکس و سایر دستگاههایی که ماده اصلی مصرفی آنها کاغذ است طول عمر مشخصی دارند، که قطعاً با استفاده از کاغذهای مناسب و با کیفیت بالا میتوان بیشترین استفاده را از طول عمر مفید دستگاه داشت.
قطع کتاب چیست
ویرایش
همان اندازه درازا و پهنای کتاب است. به عبارت دیگر، قطع کتاب بهطور کلی اندازه درازا در برابر پهنا (طول و عرض) هر برگ سنجیده میشود، یا گاهی اندازه درازا (طول) در مقابل پهنا (عرض) جلد یک کتاب است.
تعدادی از اصطلاحات بهطور معمول برای اندازه کلی (عمومی) کتابها توسط مراکز چاپ و کتابخانهها مورد استفاده قرار میگیرند. دلیل بهوجود آمدن قطعهای مختلف برای کتاب، استفاده آسانتر یا متناسب با نوع کاربرد هر کتاب بودهاست.
انواع قطع کتاب
ویرایش
اکنون رایجترین قطع برای کتاب، در همهجا، قطع وزیری است که ابعاد آن از ۱۳×۲۰ تا ۲۰×۲۶ سانتیمتر متغیر است. قطع رقعی با ابعاد ۱۵×۲۲ و قطع جیبی با ابعاد ۵/۱۶×۱۱ سانتیمتر از دیگر قطعهای رایج محسوب میشوند. معمولاً در چاپ کتابهای هنری و نفیس از قطع رحلی و برای کتابهای کودکان از قطع خشتی استفاده میشود. باید توجه داشت ابعاد ذکرشده برای هر قطع، تقریبی است، و در برخی منابع، اندازههای متفاوتی ارائه شدهاست.[۷]
کاغذ کاهی یا در اصطلاح کاغذ روزنامه، کاغذی است که از تفاله چوب به دست میآید. به این صورت که از تفالههای چوب خمیری درست میکنند و سپس کاغذ را از آن تولید میکنند. کاغذهای نخودی یا بازیافتی یا قهوهای نامهای دیگری ست که به این کاغذ گفته میشود. چاپ روی کاغذ کاهی که معمولاً با چاپ افست انجام میشود، برای کارهای سریع مانند چاپ روزنامه مفید است.
ناشران معمولاً از چاپگرهای ۴ رنگ و با کیفیت برای چاپ روی کاغذ کاهی استفاده میکنند که معمولاً چاپگرهای مدرن با سرعت بالا هستند.
تاریخچه
ویرایش
اینکه این کاغذ از چه زمانی وارد بازار شد مورد استفاده قرار گرفت، شاید به سال ۱۸۴۴ برگردد که Charles Fenerty از ۶ سال قبل روی خمیر چوب کار میکرد تا بتواند از آن برای تولید کاغذ استفاده کند و سرانجام در سال ۱۸۴۴ موفق به ثبت اختراع خود یعنی کاغذ کاهی شد.
این نمونه برای اولین بار در روزنامه هالیفاکس که در آن زمان یکی از مشهورترین روزنامهها بود استفاده شد و روزنامه با کاغذ کاهی چاپ شد.
کاربردها
ویرایش
از این کاغذ میتوان برای کاغذ الگو، پیچیدن میوهها، دور نان ساندویچ یا به عنوان کاغذ روزنامه یا حتی چرکنویس استفاده کرد اما چیزی که مهم است، این است که این کاغذ برای محیط زیست مفید است چون یک کاغذ بازیافتی ست یا اگر بازیافتی نباشد، از الیاف نیشکر و پنبه در تولید آن استفاده شدهاست؛ بنابراین باعث میشود تا تعداد درخت کمتری قطع گردد.
امروزه از این کاغذ در صنعت چاپ و بستهبندی استفاده میشود و هنگام استفاده دور میوه یا ساندویچ، مانع خرابی محصول میشود. در ضمن به حفظ بهداشت هم کمک میکند.[۸]
این کاغذ برای چاپ آگهیها بسیار مناسب است چون هم نازک است و هم کیفیت چاپ روی آن عالی ست و نسبت به کاغذهای دیگر، هزینه کمتری دارد و مقرون به صرفه است.[۹]
مواد به کار رفته
ویرایش
این کاغذ بهطور کلی توسط یک فرایند آسیاب مکانیکی انجام میشود، یعنی بدون فرایندهای شیمیایی که اغلب برای حذف لیگنین از خمیر استفاده میشود. لیگنین باعث میشود کاغذ در معرض هوا یا نور خورشید شکننده و زرد شود. بهطور سنتی، روزنامه از الیاف استخراج شده از گونههای مختلف چوب نرم درختان (صنوبر، یا کاج و…) ساخته شدهاست. با این حال، درصد قابل توجهی از روزنامهها در جهان با الیاف بازیافتی ساخته میشود که همان کاغذ کاهی است.[۱۰]
هزینه کاغذ کاهی
ویرایش
کاغذ کاهی ارزانترین کاغذ موجود میباشد و به همین دلیل کاربرد بسیار زیادی پیدا کردهاست.
مصرف کاغذ کاهی
ویرایش
مصرف کاغذ کاهی به دلیل استفاده صنایع از اینترنت در تبلیغات در آمریکا و اروپا کاهش یافتهاست ولی در آسیا بخصوص چین و هند مصرف این کاغذ افزایش پیدا کردهاست.
انواع کاغذ
ویرایش
کاغذ مومی
کاغذ کادو
کاغذ تحریر
کاغذ گذاشته
کاغذ کتان
کاغذC1S (یک طرف روکش شده) و کاغذ C2S (پوشش دو طرفه)
کاغذ گلاس (کاغذ اندود شده)
کاغذ ساتن
کاغذ مات
کاغذ پوشش داده شده مات
کاغذ بالکی
مقوا و کاغذ پشت طوسی
کاغذ کرافت یا مقوای کرافت
کاغذ روزنامه
8 اسلاید
1
نتیجه
مجموع امتیاز شما
امتیاز
تعداد پاسخ صحیح
تعداد پاسخ غلط
درصد صحیح
شما به درصد سوالات پاسخ درست دادید
اگر پسندیدی، لایک کن و به سازنده انرژی بده!
9 لایک
سلام
قرعهکشی ۸ هزار امتیازی داریم 🤩
هر ۵۰۰ امتیاز = یک شانس دریافت میکنی 😇
ادمین فرشته! 💚
ممنونت میشم پین کنی 💙
به امید ویژه شدنش:)
عالی بود
جهت حمایت از شما