8 اسلاید پست توسط: H :( انتشار: 1 سال پیش 47 مرتبه مشاهده شده گزارش ذخیره در مورد علاقه ها افزودن به لیست
معرفی ساز کمانچه
طبقه بندی: زهی
ساز ها مشابه :رباب و قیچک
نخستین نشانههای تاریخی دربارهٔ کمانچه در کتاب موسیقی الکبیر اثر ابونصر فارابی در سده چهارم هجری دیده شدهاست. او در این کتاب از کمانچه با نام عربی آن، رباب یاد میکند. کمانچه در دوران صفویه و قاجاریه جزو سازهای اصلی موسیقی ایران بودهاست. نخستین صدای ضبطشده کمانچه به اوایل قرن بیستم میلادی بر میگردد.
ساز کمانچه به همت سازمان میراث فرهنگی در آذر ماه ۱۳۹۶ به ثبت جهانی در سازمان یونسکو رسید.
کاسه ساز کروی و توخالی و معمولاً از جنس چوب توت است که به صورت ترکهای (تکههای باریک چوب که در کنار هم چسبانده میشود) ساخته میشود و مقطع نسبتاً کوچکی از آن در جلو به دهانهای اختصاص یافته و روی دهانه پوست کشیده شده و بر روی پوست، خرکی تقریباً شبیه به خرک تار و نه کاملاً عمود بر سیمها قرار گرفتهاست. دستهٔ ساز، لولهای تو پر است و بهطور نامحسوس به شکل مخروط وارونه خراطی شدهاست. انتهای بالایی این لوله؛ توخالی و در طرف جلو شکاف دارد که نقش جعبهٔ گوشیها را مییابد. دسته فاقد پرده میباشد. سر ساز متشکل است از جعبهٔ گوشیها که در دو طرف آن هر یک دو گوشی کار گذاشته شده و یک قبه که در بالای جعبه قرار گرفتهاست. طول ساز تا سر قبه حدود ۸۰ سانتیمتر است.
در گذشته این ساز بدون سیم گیر که به شکل کنونی وجود دارد بودهاست. در گذشته سیمها مستقیماً به ساز وصل میشدند همانند سه تار یا به وسیله قطعه فلزی سیمها به آن ربط داده میشد. پس از ورود ویولن به ایران، تاندور ویولن (پیچهای کوچک تنظیم کوک) به سیم گیر اضافه شد تا نوازنده بتواند ساز را دقیق تر کوک کند.
تا پیش از ورود ویولن به ایران، جنس سیمهای کمانچه ابریشمی یا از روده تابیده شده حیوانات بود و توانایی گرفتن کوک بالا را نداشت. پس از ورود ویلن به ایران، سیمهای ویلن جایگزین سیمهای کمانچه شد.
این ساز جزو دسته سازهای زهی کششی است. کمانچهٔ امروزی دارای ۴ سیم میباشد. کمانچه در زمان قدیم تنها سه سیم داشته[۲] و پس از ورود ویولن به ایران به تقلید از آن سیم چهارم به آن افزوده شدهاست. این سیمها به موازات درازای ساز گستردگی دارد و آوای آن خیلی خوش و دلکش اما کمی اصطلاحاً تودماغی میباشد. این ساز میتواند آواهای گوناگون بسیاری را برآرد.
کوک کمانچه (نسبت فاصله سیمها به یکدیگر) در دستگاههای مختلف موسیقی ایرانی تفاوت میکند
نوازنده در حالت نشسته پایهٔ کمانچه را روی زمین یا صندلی یا زانو قرار میدهد و به وسیله آرشه (در پارسی کمانه) آن را مینوازد. ساز در موقع اجرا کمی حول محور خود میچرخد و همین عمل تماس آرشه با سیمها را آسانتر میکند. نوازنده ساز را بهطور قائم در دست چپ میگیرد و انگشتان همان دست را روی دسته بر روی سیمها میلغزاند و آرشه را با دست راست به روی سیمها میکشد.
شاخصترین کمانچهنوازان ایرانی میتوان به حسینخان اسماعیلزاده، علیاصغر بهاری، فرج علیپور، علی اکبر شکارچی، حسین یاحقی، کیهان کلهر و اردشیر کامکار اشاره کرد
نوازندگان دیگر :
ابوالحسن صبا
علی اصغر بهاری
اردشیر کامکار
کیهان کلهر
سعید فرجپوری
علیاکبر شکارچی
فرج علیپور
داوود گنجهای
علیرضا حسینخانی
پیرولی کریمی
همتعلی سالم
مجتبی میرزاده
درویشرضا منظمی
هادی منتظری
محمد طغانیان دهکردی
کوروش بابایی
سهراب پورناظری
شروین مهاجر
مارک الیاهو
سازندگان معروف
محمدرضا ایلدار ژاله
ابراهیم قنبریمهر
قدرتالله کردی
بیاض امیرعطایی
8 اسلاید
1
نتیجه
مجموع امتیاز شما
امتیاز
تعداد پاسخ صحیح
تعداد پاسخ غلط
درصد صحیح
شما به درصد سوالات پاسخ درست دادید
اگر پسندیدی، لایک کن و به سازنده انرژی بده!
32 لایک
سلام من سوین هستم 💫من کارمند بانک کهشان هستم⚡توی بانک ما میتونید سود بگیرین حساب باز کنیدو وام بگیرین 🌴سود دو برابر هست برای اطلاعات بیشتر به اکانت من پیام بدید🌟
ادمین ساری برای تبلیغ
پین پلیز 🌼
خیلی جالب بود
به پست آخرم سر بزن
خیلی خوشحالم مردم بالاخره اینجور تست ها میسازن
نمیدونم کنسرت استاد کلهر رو رفتید یا نه، ولی..:) وای، فوق العاده بود:)
ممنونم که کامنت گذاشتید ❤️✨
کمانچه میزنی؟
خیر وای چند تا ساز دیگه میزنم ❤️✨🙃
ویولن؟
ویولن سل ،کاخن،قانون،تنبک
چند ساله میزنی ؟ ویولن سل رو
5 سال
موفق باشی.
بابت هر تست مفیدت ۱۰ امتیاز دادم.
کمانچهعالیهمنعودروهمخیلیدوستدارم🌚🍃
ساز عود هم گذاشتم ❤️🙃
آخی, من پیش علی اکبر شکارچی میرم الان 3 ساله, خیلی مهربون و عالی درس میدن
🙃✨❤️
بله، آموزشگاه خودشون، آموزشگاه آرش