
ا
گیاهان گوشتخوار، از جمله گیاهانی محسوب میشود که برخی یا بسیاری از مواد مغذی خود را از تلهگذاری و مصرف جانوران و آغازیان مانند حشرات و بندپایان دیگر بدست میآورند. گیاهان گوشتخوار در مناطقی که در آن خاک نازک و یا دارای فقر غذایی است، به ویژه نیتروژن، مانند مانداب اسیدی و با outcroppings سنگی سازگار به نظر میرسند، رشد میکنند. پدیده گوشتخواری (carnivory) واقعی بهطور مستقل در ۵ مسیر مختلف تکامل گیاهان گلدار، توسط بیش از دهها جنس دیده شده است.
دروزرا (Drosera) یا شبنم خورشید (sundew) دروزرا، در بسترهای خزه خشک شده میروید. این گیاه از بالا شبیه یک قطره درشت سرخرنگ و براق به عرض ۵ تا ۱۰ سانتیمتر است. برگهای گرد و پهن آن که هر یک بر روی ساقهای جداگانه قرار گرفته، سرخ و کرک دار هستند و قسمت پایین آنها و ساقه سبز رنگ است. گل این گیاه سفید رنگ است و بر روی ساقه ۱۰ سانتیمتری که از میان رستنگاه ساقههای برگها خارج میشود، میشکفد.
دروزرا نیز برای شکار حشرات از برگهای خود استفاده میکند. تارهای متعدد سوزنی شکل بر روی برگ وجود دارند که نوک هر یک از آنها یک قطره ماده چسبناک وجود دارد که شبیه قطره شبنم یا شهدی شیرین به نظر میرسد. این قطره ها، حشراتی چون پشه، مگس و انواع حشرات دوبال را به سوی خود جذب میکند. فرود حشره بر روی یک قطره موجب چسبیدن او بر آن شده و حشره با تقلا برای آزاد شدن، بیش از پیش خود را به دام میاندازد. پس از اینکه حشره تسلیم شد، تارها به ترشح شیرهای پر از آنزیم میپردازند که حشره را هضم و جذب میکند. گاهی تمام برگ به آهستگی به دور شکار میپیچد و کار هضم حدود ۲ روز طول میکشد. سپس برگ گشوده شده و باقیمانده حشره همراه با باد از برگ جدا میشود.
باترورت یکی از نامتعارفترین گیاهان حشره خوار محسوب میشود و بر روی شکاف سنگها و صخرهها میروید. باترورت گلهایی ظریف و زیبا – معمولا به رنگ بنفش و آبی- دارد که در ماههای آخر بهار میشکفند. باترورت نام خود را به خاطر برگهایی که به نظر چرب و کره ای شدهاند، به دست آورده است. برگهای این گیاه به صورت مجموعه ۳ تا ۶ تایی و در گونههایی بسیار بیشتر بر سطح زمین میروید. با بررسی دقیق متوجه خواهید شد که برگها دارای دو نوع غده ترشحی هستند. غدد برآمدهای که کار ترشح ماده چسبناک و کرهای را بر عهده دارند و غدد کوتاهی که مواد هضم و جذب کننده را ترشح میکنند
اگر پسندیدی، لایک کن و به سازنده انرژی بده!
نظرات بازدیدکنندگان (0)