
با من همراه باشید.
فرش بهارستان متعلق به دوره ساسانی که با نامهای بهارخسرو ، بهارکسری و مهستان نیز شناخته میشود، یکی از مهمترین آثار هنری ایران است که بر اثر حمله مسلمانان به ایران و انتقال آن به مدینه توسط مسلمانان تکهتکه شد.[۱] این فرش در ایوان کسری قرار داشته و دارای ۱۴۰ متر طول و ۲۷ متر پهنا بودهاست، در بافت این فرش از ابریشم، طلا، نقره و جواهراتی چون زمرد و مروارید استفاده شدهاست و طرح آن یکی از باغهای بهشت را نشان میدهد.
چرا فرش بهارستان بافته شد؟ فرش بهارستان ساده بخواهیم بگوییم فرش بهارستان یک فرش دستباف عظیم بوده که ابعاد دقیق آن مشخص نیست و در تاریخ متراژهای مختلفی برای آن بیان شده است که محتمل ترین آن طول ۱۴۰ متری و عرض ۲۷ متری می باشد. این قالی دست بافت در زمان پادشاهی خسرو پرویز ، پادشاه بزرگ ساسانی بافته شده است که دارای فتوحات و دلاوری های بسیار بود و در دوره حکومت خود به پیروزیهای نظامی بسیاری دست یافت و توانست قلمرو ایران را در زمان پادشاهی خود بسیار گسترده کند ولی از طرفی به خاطر شخصیت عیاشی که داشت، نتوانست حکومت خود را حفظ کند و توسط اطرافیانش کشته شد.
انوشیروان که پادشاه اول ساسانی بود در زمان حکومت خود شهری در غرب ایران بنا نهاد به نام تیسپون که در حال حاظر در کشور عراق قرار دارد. انوشیروان شهر تیسپون که از هفت شهر آباد و نزدیک به هم تشکیل شده بود را به عنوان پایتخت ایرانیان در زمان ساسانیان انتخاب کرد و در آن کاخ های عظیمی را بنا نهاد که یکی از بزرگترین آنها کاخ سفید کسری بود که عظمت این کاخ تا حدی بود که فردوسی، شاعر نامی ایران، زمان ساخت این کاخ را بیش از هفت سال بیان می کند. وقتی خسرو پرویز به پادشاهی رسید تصمیم گرفت این کاخ ها را با تجهیزات و وسایل ویژه و خاص پر کند که یکی از این موارد بافت فرش بهارستان بود که برای پهن شدن در اتاق بار کاخ کسری در نظر گرفته شده بود.در واقع خسرو پرویز به دنبال یک فرش خاص و ویژه بود که بتواند در فصل زمستان و سرما یادآور بهار و باغ های بهشت برای وی باشد تا در زمان نوشیدن شراب آنها را به نوعی به بهار دلخوش کند. به همین خاطر به قالی بهارستان ، فرش زمستانی نیز گفته می شود.
در پایان، این فرش دست بافت و زیبا به دست اعراب تکه تکه شد به طوری که بتوانند به هریک از لشکریان خویش یک تکه از فرش را پاداش دهند.
اگر پسندیدی، لایک کن و به سازنده انرژی بده!
نظرات بازدیدکنندگان (0)