
آغاز به کار نخستین سرور گوگل که در آن از سختافزار ساده و کمخرجی استفاده کرد لری پیج و سرگی برین دو دانشجوی رشته علوم رایانه در دانشگاه استنفورد بودند که در سال ۱۹۹۵ بر روی پروژهای با نام بکراب کار میکردند که این پروژه پژوهشی در واقع آغازی برای به وجود آمدن گوگل بود. آنها توانستند الگوریتمی (که سپس رتبه صفحه نامیده شد) را برای رتبهبندی صفحههای جستجو شده اینترنتی به وجود بیاورند. آنها نام پروژه خود را بکراب گذاشته بودند زیرا موتور جستجوگر آنها لینکهای پشتیبانی وبگاهها را بررسی میکرد و بر همان مبنا میزان اهمیت آنها را در نتایج جستجو تعیین میکرد. در همان زمان وبگاهی دیگر با نام رنکدکس با روشی مشابه نیز کار میکرد. موتور جستجوگری که توسط این دو طراحی شد ابتدا با دامنه google.stanford.edu در اوت ۱۹۹۶ در شبکه خصوصی دانشگاه استنفورد آغاز به کار کرد و در ۱۵ سپتامبر سال ۱۹۹۷ با دامنه google.com به ثبت رسید. گوگل برگرفتهشده از واژهٔ گوگول به معنی «عدد یک به همراه صد صفر» است که توسط میلتون سیروتا برادرزادهٔ ادوارد کاسنر ریاضیدان آمریکایی اختراع و در کتاب «ریاضیات و تخیل» نوشته شدهاست.هدف بنیانگذاران گوگل از انتخاب این واژه، نشان دادن این موضوع بود که موتور جستجوی مورد نظر آنها قرار است که جستجو را در انبوهی از اطلاعات به انجام رساند. در سپتامبر ۱۹۹۸ نخستین دفتر کار گوگل راهاندازی شد و این شرکت رسماً به ثبت رسید. در واقع نخستین دفتر کار گوگل در پارکینگ خانهٔ سوزان ووجیتسکی (که از دوستان آنها بود) در منلو پارک، کالیفرنیا قرار داشت.سوزان پس از آن به فعالیت در شرکت گوگل پرداخت و شانزدهمین کارمند گوگل شد. پس از آن توانست به مراتب بالاتر برسد و در پایان در سال ۲۰۱۴ مدیرعامل یوتیوب (از بزرگترین زیرمجموعههای گوگل) شد.
جذب سرمایه و رشد شرکت نخستین بودجه گوگل در اوت ۱۹۹۸ توسط اندی بکتولشیم، مؤسس سان مایکروسیستمز که به مقدار ۱۰۰ هزار دلار بود به گوگل داده شد و این در حالی بود که این شرکت هنوز ثبت نشده بود. در همان زمان گوگل همچنین از چند سرمایهگذار دیگر توانست مبالغی دریافت کند. جف بیزوس مؤسس شرکت آمازون و استاد دانشگاه رشته رایانه در دانشگاه استنفورد، و رام شریرام هر کدام مبلغ ۲۵۰ هزار دلار در گوگل سرمایهگذاری کردند. سپس که گوگل به یک شرکت سهامی عام تبدیل شد، ارزش این سرمایه به بیش از ۲۸۰ میلیون دلار رسیده بود.[ دیوید شریتون که از کارآفرینان آن زمان بود نیز ۱۰۰ هزار دلار در گوگل سرمایهگذاری کرد. پس از جمعآوری همه این مبالغ، گوگل توانست ۱ میلیون دلار سرمایه جمع کند که با بهکارگیری آن بالاخره قادر بود فروشگاهی را در منلو پارک، کالیفرنیا افتتاح کند. در اوایل سال ۱۹۹۹ در حالی که برین و پیج که هنوز در حال تحصیل بودند، به این نتیجه رسیدند که موتور جستجویی که آنها به وجود آوردند وقت بسیاری از امور دانشگاهی آنها را اشغال کردهاست. آنها نزد شخصی با نام جورج بل که مدیرعامل شرکت موتور جستجوی اکسایت رفتند و او را ترغیب کردند تا گوگل را به ۷۵۰ هزار دلار از آنها بخر، اما او این پیشنهاد را نپذیرفت و مبلغی بین ۲۵۰ تا ۵۰۰ هزار دلار را به آنها پیشنهاد داد.در مارس ۱۹۹۹ این شرکت به پالو آلتو، کالیفرنیا منتقل شد[۴۰] که بیشتر شرکتهای استارتآپ سیلیکونولی کار خود را از آنجا آغاز کردند.گوگل در ۷ ژوئن ۱۹۹۹ اعلام کرد که قصد دارد تا سرمایه شرکت را به ۲۵ میلیون دلار افزایش دهدو سرمایهگذاران عمدهای همچون کلاینر پرکینس و سکویا کپیتال در این افزایش سرمایه شرکت داشتند. در ژوئن ۲۰۰۰ اعلام شد که گوگل قرار است به عنوان موتور جستجوی پیشفرض وبگاه یاهو! انتخاب شود که در آن زمان پربازدیدترین وبگاه در اینترنت بود و تا پیش از آن از اینکتومی به عنوان موتور جستجوی خود استفاده میکرد. در سال ۲۰۰۱ سرمایهگذاران گوگل به این نتیجه رسیدند که این شرکت به یک مدیریت قوی نیازمند است و به همین دلیل اریک اشمیت را به عنوان مدیرعامل و سرپرست شرکت برگزیدنددر سال ۲۰۰۳، گوگل یکی از ساختمانهای سیلیکون گرافیکس در مانتین ویو را اجاره کرد این ساختمان سپس با نام گوگلپلکس شناخته شد که برگرفتهشده از واژه گوگولپلکس بود. گوگل سه سال بعد این ساختمان را به مبلغ ۳۱۹ میلیون دلار خریداری کرد. واژه گوگل پس از مدتی به یکی از مداخل فرهنگهای زبان انگلیسی افزوده شد که به معنی «جستجوی واژهای در وبگاه گوگل برای یافتن اطلاعات» تعریف شد. در ژوئن ۲۰۰۶، واژه گوگل به فرهنگ آکسفورد و در ژوئیه ۲۰۰۶ به فرهنگ مریم-وبستر افزوده شد.
عرضه اولیه سهام و گسترش زیرمجموعهها اریک اشمیت، مدیرعامل پیشین گوگل و مدیر اجرایی کنونی آلفابت عرضه اولیه سهام گوگل، در ۱۹ اوت ۲۰۰۴ صورت گرفت و این شرکت سهام ۱۹٬۶۰۵٬۰۵۲تایی را با قیمت ۸۵ دلار برای هر سهم را پیشنهاد داد.در آن زمان پیج و برین و اشمیت با هم به توافق رسیده بودند که برای ۲۰ سال (یعنی تا سال ۲۰۲۴) در کنار یکدیگر فعالیت داشته باشند. سهام با بهکارگیری سامانهای که توسط مورگان استنلی و کردیت سوئیس طراحی شده بود به مزایدهٔ آنلاین گذاشته شد.[ فروش ۱٫۶۷ میلیارد دلاری سهام گوگل، سرمایه این شرکت را به بیش از ۲۳ میلیارد دلار رساند. یاهو!، یکی از رقبای گوگل، نیز سود کرد، چرا که تا پیش از عرضه اولیه، ۸٫۴ میلیون سهم از گوگل در اختیار یاهو بود. در اکتبر ۲۰۰۶، گوگل اعلام کرد که شرکت یوتیوب را به ارزش ۱٫۶۵ میلیون دلار خریداری کردهاست و ان معامله در ۱۳ نوامبر ۲۰۰۶ نهایی شد. در ۱۳ آوریل ۲۰۰۷ گوگل با دابلکلیک به توافق رسید و این شرکت را به مبلغ ۳٫۱ میلیارد دلار خریداری کرد. سهام پس از عرضهٔ اولیه عملکرد خوبی داشت و در ۳۱ اکتبر ۲۰۰۷ به مرز ۷۰۰ دلار رسیدو دلیل اصلی آن فروش و درآمد بسیار بالا در قسمت تبلیغات اینترنتی بود. اکنون این شرکت در فهرست شرکتهای نزدک و تحت نام GOOG قرار دارد و در بورس فرانکفورت با نام GGQ1 داد و ستد میشود. در ۱۵ اوت ۲۰۱۱ گوگل با خرید موتورولا موبیلیتی به مبلغ ۱۲٫۵ میلیارد دلار، بزرگترین معامله خود را انجام داد. موتورولا موبیلیتی که در ژانویه ۲۰۱۱ از موتورولا جدا شده بود، تا پیش از آن در ساخت گوشیهای تلفن همراه با سیستم عامل اندروید با گوگل همکاری میکرد و گوگل با خرید آن توانست صاحب امتیاز اختراعات بیشمار این شرکت بشود. در واقع گوگل با این کار قصد داشت تا به مجادلاتی که پیرامون اختراعات تلفن همراه و فناوریهای بیسیم وجود داشت با دیگر شرکتها (از جمله اپل و مایکروسافت) پایان دهد و بتواند سیستم عامل اندروید را همچون گذشته به صورت رایگان به عموم عرضه کند.
تأسیس آلفابت و تجدید سازمان گوگل که در انتهای سال مالی ۲۰۱۱ توانسته بود ۳۷ میلیارد دلار برای شرکت سودآوری کند، این رقم را در پایان سال ۲۰۱۲ به ۵۰ میلیارد دلار رسانده بود.گوگل همچنان به خرید زیرمجموعههای دیگر ادامه داد و در ژوئن ۲۰۱۳ نرمافزار اسرائیلی ویز را به مبلغ ۹۶۶ میلیون دلار خریداری کرد و اجازه نداد تا اپل و فیسبوک که پیش از این اظهار تمایل برای خرید ویز کرده بودند، صاحب این شرکت شوند.علاوه بر ویز، ۱۵ شرکت دیگر توسط گوگل در سال ۲۰۱۳ خریداری شد که ارزش آنها به ۳۴۴ میلیون دلار میرسید. گوگل صاحب نرمافزار دیگری به نام گوگل مپس بود که عملکردی مشابه با ویز داشت، با این حال گوگل از قابلیتهای جستجوی گوگل در ویز استفاده کرد و همچنین از قابلیتهای بهروز رسانی ترافیک در نقشه ویز در گوگل مپس استفاده نمود.[
اگر پسندیدی، لایک کن و به سازنده انرژی بده!
نظرات بازدیدکنندگان (5)