
تا حالا شده فقط با یه تیکه کیک یا یه قاشق بستنی، حال دلت از این رو به اون رو بشه؟ شاید فکر کردی دلیلش فقط طعمش بوده... اما واقعیت، خیلی عمیقتر و مغزیتره!
وقتی یه تکه شکلات یا یه قاشق بستنی میخوری و یه حس خوب همهی وجودت رو پر میکنه، این فقط به خاطر طعم خوشمزهش نیست — یه واکنش شیمیایی واقعی توی مغز اتفاق میافته. شیرینیها باعث آزاد شدن دوپامین توی مغز میشن؛ دوپامین همون مادهایه که مسئول حس لذت، پاداش و انگیزهست. مغز ما از طریق سیستم پاداشش برنامهریزی شده تا وقتی کاری رو انجام میدیم که برای زنده موندن یا بقا مفیده (مثل خوردن یا بغل کردن یا حتی موفق شدن)، یه حس خوشی بهمون بده تا تشویق بشیم دوباره اون کارو انجام بدیم. شیرینیها، بهخصوص اونهایی که پر از قندهای ساده هستن، مغز رو فریب میدن و باعث میشن فکر کنه اتفاق مهمی افتاده! دوپامین بالا میره، و ما حس خوبی پیدا میکنیم.
اما نکتهی جالبتر اینه که: این واکنش شبیه واکنش مغز به مواد اعتیادآوره (البته با شدت کمتر) برای بعضی افراد، مصرف قندهای زیاد میتونه باعث بشه بدن به مرور نسبت به دوپامین کمتر حساس بشه، و برای همون حس خوشی، به مقدار بیشتری شیرینی نیاز داشته باشن. به همین دلیله که گاهی آدم حس میکنه «یه تیکه شکلات کمه، بازم میخوام!» 😅 پس بله، شیرینی خوشحالت میکنه — ولی بهتره بدونی پشت اون لبخند یه سری واکنش پیچیدهی مغزی داره اتفاق میافته!
پس حالا که میدونی دلیل حس خوب بعد از خوردن شیرینی، فقط طعمش نیست بلکه یک واکنش واقعی در سیستم پاداش مغزه، بهتر میتونی رابطهات رو با خوراکیها درک کنی. قندهای ساده بهسرعت سطح دوپامین رو بالا میبرن، اما این افزایش ناگهانی و شدید میتونه باعث بشه بدن کمکم نسبت به دوپامین حساسیتش رو از دست بده — درست مثل اتفاقی که در اعتیاد میافته. یعنی برای اینکه همون حس خوب رو دوباره تجربه کنی، باید مقدار بیشتری از شیرینی مصرف کنی، و این چرخه میتونه باعث پرخوری یا حتی وابستگی ذهنی بشه. در واقع، مغز انسان برای دنیای امروز طراحی نشده؛ اون هنوز فکر میکنه پیدا کردن غذای شیرین یعنی «بقا». برای همین شیرینی رو با ارزش و مهم تلقی میکنه، حتی وقتی ما به اندازهی کافی غذا داریم.
نکتهی ۱: قند مثل مواد اعتیادآوره عمل میکنه پژوهشهای علمی نشون دادن که مصرف مکرر قند میتونه ساختار مغز رو تغییر بده. موشهایی که مرتب قند میخوردن، واکنشهای رفتاری شبیه به اعتیاد نشون میدادن: اضطراب در زمان محرومیت، و تلاش برای دریافت دوبارهی قند. در انسانها هم، قند بیشازحد میتونه باعث کاهش حساسیت گیرندههای دوپامین بشه. یعنی هر بار باید شیرینی بیشتری بخوری تا همون حس خوب قبلی رو تجربه کنی.
نکتهی ۲: تأثیر قند روی حافظه و تمرکز مصرف کم قند میتونه عملکرد شناختی رو تقویت کنه، چون مغز به انرژی سریع نیاز داره. ولی مصرف زیاد و مزمن قندهای ساده، در طولانیمدت میتونه باعث التهاب مغزی و اختلال در عملکرد حافظه، یادگیری و تمرکز بشه. یعنی برعکس چیزی که حس میکنی، شیرینی زیاد میتونه قدرت ذهنیت رو پایین بیاره.
نکتهی ۳: هوس شیرینی = نشونهی نیاز عاطفی؟ گاهی اوقات، وقتی استرس داریم یا ناراحتیم، بیشتر هوس شیرینی میکنیم. چون مغز ما دنبال یه راه سریع برای آرامش و "فرار از فشار" میگرده. این یعنی تمایل به خوراکیهای شیرین ممکنه همیشه فیزیکی نباشه — ممکنه یه واکنش عاطفی باشه.
اگر پسندیدی، لایک کن و به سازنده انرژی بده!
خیلی خوب بود
ممنون