
ماه به رنگ های مختلف دیده شده و نور افشانی می کند . ولی در این میان رنگ غالب ماه از ترکیبی از زرد تا قرمز می باشد در این قسمت در مورد رنگ های ویژه ماه توضیح می دهیم .

۱- رنگ های معمول ماه از طلوع تا رسیدن به نقطه اوج رنگ ماه از لحظه طلوع تا موقعی که به بالاترین نقطه در آسمان می رسد تعغیر می کند . در موقع طلوع از نارنجی میل به قرمز تا نارنجی مایل به زرد و… تا موقعی که به سمت الراس می رسد به سفید گرایش پیدا می کند .

۱) نمونه ای از رنگ های مختلف ماه در یک روز شکل شماره یک سکانس بالا ماه کامل را در تاریخ ۱۷ آوریل ۲۰۱۱ در شهر لیدن، هلند نشان می دهد. ماه نارنجی رنگ سمت چپ، تصویر ماه بلافاصله پس از طلوع آن با فاصله ۷ درجه از افق شرقی می باشد. ماه هلویی- کرم رنگ میانی، تصویر ماه با کمی فاصله از افق ( ۱۴ درجه ) می باشد که هنوز به اندازه کافی فراز نگرفته است و در نهایت تصویر ماه نقراه ای سمت راست، دو ساعت پس از گرفتن عکس اول و زمانی که ماه با فاصله ۱۹ درجه از افق قرار داشته، گرفته شده است.

۲) ماه از قرمز تا نارنجی و زرد نور مرئی ماه ترکیب مختلفی از رنگ های : قرمز , نارنجی , زرد , آبی , سبز و بنفش می باشد ) تقریبا همان رنگ های رنگین کمان که در نور خورشید وجود دارد ) که ترکیب اصلی آنها نور سفید را می سازد . این نور برای رسیدن به زمین باید از اتمسفر عبور کند موقعی که ماه در نزدیک افق است فاصله بیشتری را باید در اتمسفر حرکت کند و این کار شرایط رسیدن نور راسخت تر می کند و طول موج های طیف آبی و بنفش و کلا نورهائی که طول موج کوتاه تری دارندبیشتر از دست می دهد بنابر این نورهای قرمز و نارنجی و زرد در این میان موفق تر ظاهر می شوند و ماه به رنگ های قرمز مایل به نارنجی و زرد دیده می شود . موقعی که هوا غبار آلود و مه آلود و یا آلودگی وجود داشته باشد ( همانند آلودگی هوا در کلانشهرها ) این اثر تشدید شده و قرمزی و نارنجی بودن نور ماه بیشتر نیز می شود . مواردی هم مشاهده شده که به رنگ صورتی دیده می شود .

در مورد نورخورشید (آفتاب) نیز با آن که ۴۰۰۰۰۰بار بیشتر از مهتاب است وقتی به کناره های افق می رسد به رنگ های زرد و نارنجی و قرمز در می آید و هرچه هوا آلوده تر باشد قرمزی ماه و خورشید بیشتر می شود .

۳) ماه سفید ماه در مدارش از افق بالاتر می رود هرچه ماه از افق دورتر شود نورش مسیر کمتری را در اتمسفر طی می کند از این رو طیف های کمتری از نورش حذف می شود بنابر این رنگ نارنجی به زرد متمایل می شود و رنگ زرد هم کمتر و کمتر می شود و رنگ پریده تر تا وقتی به نزدیکی های سمت الراس رسید به سفید متمایل می شود ( کمترین طیف های نور حذف می شوند ) و سفید دیده می شود .

ماه در بالاترین ارتفاع به رنگ سفید در می آید نکته : این موضوع که رنگ ماه کامل سفید شود به ارتفاع ماه و تمیزی و شفافیت ماه بستگی دارد هرچه ماه ارتفاع بیشتری داشته باشد و هوا نیز تمیزتر باشد بیشتر به رنگ سفید در می آید . بنابر این رنگ سفید کامل پدیده ای معمول نیست . ۲- تاثیر کسوف و خسوف بر رنگ های ماه وقتی ماه و خورشید می گیردماه به رنگ های غیر متعارف در می اید

۱) ماه قرمز تیره “ماه خونین” یا (Blood Moon) در موقع خسوف ماه به رنگ قرمز تیره دیده می شود که این تیرگی گاهی به صورت قرمز سیر و بشدت تیره و گاهی قرمز روشن دیده می شود . به این پدیده ماه خونین یا (Blood Moon) می گویند .

۲) ماه سیاه ( رنگ ماه در موقع کسوف ) ماه و هیچ جسم آسمانی نمی تواند در زمینه آسمان سیاه باشد سیاه بودن به معنی نرسیدن نور از آن جسم است از آنجائی که جسم سیاه نوری از خود منتشر نمی کند بنابر این دیده هم نمی شود . ولی وقتی خورشید گرفتگی می شود ( بخصوص نوع حلقوی ) از اطراف قرص سیاه شده خورشید حلقه ای نورانی دیده می شود . این قرص سیاه شده در واقع قرص ماه می باشد . که به رنگ سیاه دیده می شود .

۳- رنگ های دیگر ماه علاوه بر رنگ های گفته شده ماه به رنگ های دیگر هم در می آید . ولی بعضی ادعاها در مورد بعضی رنگ ها همانطور که توضیح می دهیم امکان پذیر نیست . ۱) ماه آبی ماه آبی پدیده ای منحصر به فرد است که در دو معنا بکار می رود از طرفی این پدیده واقعا وجود دارد یعنی ماه واقعا به رنگ به رنگ آبی در می آید و از طرفی یک اصطلاح نجومی می باشد و ربطی به رنگ ماه ندارد .

۲) ماه سبز و بنفش و رنگ های غیر معمول ماه در فضای مجازی بسیاری از مواقع شایعات مختلفی نشر و منتشر می شود که بسیاری آن را باور کرده چون شایعه پراکنان رنگ و قالب علمی به آن می دهند . یکی از شایعات که در ۱۹ آوریل ۲۰۱۶ (۳۱ فروردین ۱۳۹۵ ) در فضای مجازی منتشر شد . این بود که فردا ۲۱ آوریل ( اول اردیبهشت ) ماه به رنگ سبز در می آید این رویداد هر ۴۲۰ سال یک بار رخ می دهد و آخرین بار در سال ۱۵۹۶ رخ داده و به مدت ۹۰ روز ( ۳ ماه ) هم باقی می ماند . دلیل آن هم تاثیر سیارات همسایه می باشد . که دانشمندان آن را یک شوخی بامزه تلقی کردند . بعدها عده ای توسط فیلترهای سبز رنگ ( و تکنیک های فتوشاپی ) از ماه عکس هم گرفتند و منتشر کردند .

علاوه برآن عده ای هم ادعا کردند که ماه را به رنگ های غیر معمول دیگر مانند بنفش دیده اند و عکس آن را هم منتشر کردند .که همانند ماه سبز رنگ با فیلترهای رنگی گرفته شده است .

ماه کاملی که از امشب در آسمان میدرخشد در سنت بومیان آمریکا «ماه صورتی» نام گرفته، در حالی که رنگ آن صورتی نیست. زمان طلوع ماه کامل در ماه آوریل، هنگامی است که بوتههای رونده گل آتشی (خزه صورتی «creeping phlox») به گل مینشینند و فرشی رنگین بر زمین پهن میکنند. از این رو ماه کامل را در این زمان از سال ماه صورتی نامیدهاند. اگرچه ماهی که از امشب در آسمان دیده خواهد شد به واقع صورتی رنگ نیست، اما ویژگی منحصر به فرد دیگری دارد. ماه کامل یک ماه کوچکتر از حد معمول خواهد بود اما این تغییر اندازه تا حدی ناچیز است که در نگاه اول قابل تشخیص نیست. ماه صورتی کوچکترین ماه کامل سال ۲۰۲۵ خواهد بود.
اگر پسندیدی، لایک کن و به سازنده انرژی بده!
ممنونم از ناظر که اینقدر زود برسی کرد🫠
فرصت؟
عالی بوددد
مرسی🥰