چه انگیزه ای در بشر سبب تکامل ساز شد؟
بشر به تنهایی این توانایی را دارد که به تحرکات ناشی از هیجانات نظم دهد.تنها انسان می باشد که از احساس ریتمیک آگاهانه برخوردار است.
انسان اولیه اصلا اطلاعی نداشت که هرگاه بر زمین یا به اعضای بدن خود می زند، ریشه پیدایش ساز را شکل داده است.بدون شک زمان بسیاری طی شده تا پایکوبی و زدن به اعضای بدن به صورت آگاهانه برای ایجاد صوت استفاده شود. دست زدن معمولا بدون همراهی آواز غیر قابل تصور می باشد.
مرحله بعدی تکامل ساز، بهره گیری از طبیعت است.توجه به طبیعت موجب شناخت آن و شناخت طبیعت موجب می شود که از آنچه ملاحظه شده الگو بگیرد و از آن ها استفاده کند.فلوت استخوانی به ساز های بادی شکل و شمایل می دهد. لولة چوبی مخصوص علامت دادن، جدا ساز های برنجی به شمار می آید.
بشر با اختراع سازهای موسیقی از نواهایی که در ذهن او حالت خوشایند و دلپذیر ایجاد می کرد، تقلید کرده و همواره در مسیر تکامل آن قدم برداشته است.درست است که هر وسیله ای را که صدایی تولید کند میتوان ساز دانست ولی در این مقاله منظور از ساز ادواتی هستند که فقط برای اجرای موسیقی ساخته شده اند.قدیمی ترین وسیله تولید موسیقی صدای انسان است. بعد از آن شاید سازهای کوبه ای و سپس سازهای بادی بیشترین قدمت را دارند.
یک تکه استخوان سوراخ شده مربوط به دوره انسان های اولیه قدیمیترینساز بادی کشف شده می دانند.
برخی آلات موسیقی
نی: از قـدیمی ترین ها می باشد و شامل لوله استوانه که دارای هـفت بـند و شش گـره می باشد. نی از دستة سازهـای محـلی و تـقـریـبا در تمام ایران رایج است.
سرنا: ساز دیگـری از خانوادة سازهای بادی است که در تـمامی نقاط ایران رایج است. در ایران این ساز به هـمراه دهل و نقاره نواخـته میشود.
کرنا: ساز قدیمی و تاریخی می باشد که در اکثر استان های ایران اجرا می شود. مهـمترین کرناهـا، کرنای گیلان و مشهد است.
کمانچه: یکی دیگر از قـدیمی ترین سازها، می باشد که اولین شمایل از ویولون امروزی می باشد. این ساز، هم نـقـش تک نواز و هم نقش هـمـنواز را به خوبی و زیبایی اجرا می کند.
بربط: سازی از خانواده سازهای رشتهای مفـید می باشد. ساخـتمان و شکل ظاهری این ساز شـبـیه گـلابی است که از درازا به دو نـیم شده باشد
نظرات بازدیدکنندگان (0)