
این پست درباره یکی از بزرگترین زنان تاریخه؛ اگر به علم شیمی علاقه داری از دستش نده.

ماری سالومئا اسکودوفسکا کوری فیزیکدان و شیمیدان لهستانی با تابعیت فرانسوی بود. او از پیشگامان پژوهش در زمینهٔ واپاشی هستهای بود. خانوادهٔ کوری در مجموع پنج جایزهٔ نوبل دریافت کرد و خود او نخستین زن در جهان است که به جایزهٔ نوبل دست یافت. ماری کوری تنها زن و اولین کسی است که دو بار جایزهٔ نوبل گرفت و تنها کسی است که موفق به دریافت جایزهٔ نوبل در دو زمینهٔ علمی متفاوت شد. او همچنین نخستین زنی بود که اجازه یافت در دانشگاه پاریس تدریس کند.

کوری در ورشو در پادشاهی لهستان به دنیا آمد، در دورانی که پادشاهی لهستان بخشی از امپراتوری روسیه بود. او در دانشگاه فلایینگ که بهطور پنهانی در ورشو دایر بود، تحصیل کرد و در سال ۱۸۹۱ و در ۲۴ سالگی به همراه خواهر بزرگترش برونیسواوا، برای تحصیل به پاریس رفت و پس از دریافت مدرک آموزش عالی، کار خود را بر روی پژوهش متمرکز کرد. در سال ۱۸۹۵ او با پیر کوری ازدواج کرد و نام خانوادگی شوهرش را برگزید.

گسترش نظریهٔ پرتوزایی و ترویج آن، توسعه تکنیکهای خالصسازی ایزوتوپهای پرتوزا و شناسایی دو عنصر بهنامهای پولونیوم و رادیوم از جمله دستاوردهای اصلی کوری به شمار میروند. تحت نظارت او نخستین مطالعات علمی بر روی درمان تومور های سرطانی با استفاده از ایزوتوپهای پرتوزا صورت گرفت. همچنین کوری در طول جنگ جهانی اول، پرتونگاری قابل حمل را توسعه داد تا با کمک آن امکان تصویربرداری پرتو ایکس در بیمارستانهای صحرایی فراهم شود. کوری، بنیانگذار مؤسسههای کوری در پاریس و ورشو است. امروزه این مراکز نقش مهمی در تحقیقات پزشکی دارند. لهستان در جریان سال جهانی شیمی در سال ۲۰۱۱، این سال را سال ماری کوری اعلام کرد.

کوری به دلیل سالها پژوهش در زمینهٔ مواد پرتوزا و قرارگیری طولانی مدت در برابر این مواد، بهویژه در دوران کار در بیمارستانهای صحرایی جنگ جهانی اول به کمخونی آپلاستیک مبتلا شد و سرانجام در سال ۱۹۳۴، در سن ۶۶ سالگی در بیمارستانی در فرانسه درگذشت. در سال ۱۹۹۵، پس از گذشت ۶۰ سال از مرگش، بقایای جسدش به پانتئون منتقل شد. بهخاطر آلودگی بدن ماری به مواد رادیواکتیو، بقایای او در محفظهای سربی قرار داده شد. او به نخستین زنی تبدیل شد که به پاس شایستگیها و دستاوردهایش در پانتئون به خاک سپرده شده است.

توسعه نظریه رادیواکتیویته و ترویج اصطلاح رادیواکتیویته، توسعه تکنیکهای خالصسازی ایزوتوپهای رادیواکتیو و کشف دو عنصر بهنامهای پولونیوم و رادیوم از جمله دستاوردهای اصلی او به شمار میروند. بهعنوان یکی از شناختهشدهترین دانشمندان، ماری کوری به نمادی برای جامعه علمی تبدیل شده است که ستایشهای فراوانی از سراسر جهان، حتی در دنیای پاپ دریافت کرده است.

کوری (با نماد Ci)، واحدی در رادیواکتیویته است که به افتخار ماری و پیر کوری انتخاب شده است با این حال، کمیتهای که وظیفه انتخاب این نام را برعهده داشت، هیچگاه اعلام نکرد که این نامگذاری بر اساس نام ماری کوری، پیر کوری یا هردوی آنها بوده است. یکی از عناصر جدول تناوبی با عدد اتمی ۹۶، کوریوم نامیده شده است. همچنین، نام سه کانی رادیواکتیو نیز برگرفته از نام خانوادگی اوست: کوریت، اسکودوسکیت و کوپروسکودوفسکیت.
اگر پسندیدی، لایک کن و به سازنده انرژی بده!
پستت خیلی خوب بود♥️🫂
امیدوارم در آینده یکی از بهترین کاربر ها بشی☺️👍🏻
اگه میشه لطفا به پست های منم سر بزنید🙃🤍
بک هم میدم😉🤯
ادمین زیبارو پین؟☺️🫂
نینی سایت؟ (بررسی)
6 اسلاید پست 0 مشاهده 0 لایک 0 نظر 1 هفته پیش
محتوا در صف بررسی است. مدت زمان انتظار بررسی بستگی به شلوغی صف بررسی دارد
به فرشته ای که منتشرش کنه 10000 امتیاز میدم🫀✨
پریزاد پین؟🪐
میشه پست من با عنوان (ولی این ادیت راجب مزه ها نبود) رو منتشر کنید ؟خیلی وقته تو صفه🥺
شیمی>>>>
مقاله زیبایی بود
یکی از بچه های کلاس ما عاشق شیمی هست و خیلی با ماری کوری شباهت داره از لحاظ ظاهر
شیمی واقعا درس شیرینه..
خیلی 😍
دوست میشی؟
البته
فرست