7 اسلاید پست توسط: Graver انتشار: 1 ساعت پیش 0 مرتبه مشاهده شده گزارش ذخیره در مورد علاقه ها افزودن به لیست
رودکی اولین شاعری که به زبان فارسی شعر سرود
رودکی,اولین شاعری که به زبان فارسی شعر سرود
عبدالله جعفر بن محمد رودکی در روستای بنجُ یکی از روستاهای رودک، از سمرقند به دنیا آمد. سال تولد رودکی را سال 244، سال در گذشت او را سال 329، می دانند.رودکی را نخستین شاعر بزرگ پارسیگوی و پدر شعر پارسی میدانند به این دلیل که تا پیش از وی کسی دیوان شعر نداشته است تعداد ابیات باقیمانده از رودکی را ۱۰۴۷ بیت گزارش میکنند
سبک شعری رودکی، سبک غالب آن روزگار یعنی سبک خراسانی است. ویژگیهای سبک خراسانی در شعر رودکی نمود کامل و جامعی دارد و به همین دلیل میتوان او را نمایندهٔ تام و تمام این سبک از شعر فارسی دانست.از دقت بر اشعار رودکی پی می بریم که او شاعری دانش آموخته بود و بر واژگان فارسی تسلط داشت. برخی عقیده دارند که رودکی در مدرسه های سمرقند درس خوانده است اما برخی دیگر می گویند او در 8 سالگی قرآن آموخت و آن را از بر کرد و از همان هنگام به شاعری پرداخت.
در آغاز جوانی رودکی به دعوت بلعمی وزیر دانش دوست سامانیان به دربار سامانیان راه یافت و شاعر ندیم نصربن احمد بن اسماعیل یکی از مقتدر ترین پادشاهان سامانیان شد. او نخستین شاعر مشهور پارسی سرای حوزه تمدن ایرانی در دورهٔ سامانی در سدهٔ چهارم هجری قمری و استاد شاعران این قرن در ایران است.بخارا مرکز حکومت سامانیان بود که در آن روزها این شهر به خاطر اقتدار حکومت سامانیان در میان شهرهای دیگر اهمیت ویژه ای داشت. رودکی در آن زمان به علت نزدیکی به شاه مال و ثروت زیادی اندوخته و پاداش زیادی دریافت نموده بود.
نفوذ شعر و موسیقی او در دربار نصربن احمد چندان بود که هنگامی که نصربن احمد سامانی به هرات رفته و به بخارا باز نمی گشت، درباریان از رودکی خواستند تا او این وظیفه دشوار را بپذیرد و شاه را با شعر برگرداند. رودکی شعر پر آوازه « بوی جوی مولیان آید همی*** یاد یار مهربان آید همی » را سرود و با کلام شیوای خود شاه را باز گرداند.
رودکی در سرودن انواع قالب شعر مانند:قصیده، رباعی، مثنوی، قطعه و غزل مهارت داشته است اما در قصیده سرایی پیشرو دیگران بود و نخستین شاعر از اسلام است که قصیده ی عالی و محکم ساخته است و از قصائد باقی مانده او مانند مادرمی معلوم می گردد که رودکی ساختار قصیده را به کاملترین شکل سنتی خود رسانده است.مثنوی یکی از قالب های شعری است که قدمتی طولانی دارد، از مثنوی های معروف رودکی، می توان به کلیله و دمنه منظوم و دیگری سندباد نامه و آفتاب نامه اشاره نمود. غزل نیز یکی دیگر از قالب های شعری به کار رفته توسط رودکی می باشد.
دوستان,من خواستم از اونجایی که این روزا در بین شاعرای فارسی همیشه حرف حافظ و فردوسی و سعدی و...خیلی هست یه یادآوری هم کرده باشم از اینکه اصلا بنیانگذار شعر فارسی کی بود شاید اگه یه زمانی رودکی این کار رو شروع نمیکرد و یا اگه به دربار شاه نمیرسید و معروف نمیشد اصلا دنباله ی شعر فارسی هم گرفته نمیشد و شاید ما هیچکدوم از این حاظ و سعدی و اینارو نداشتیم بهتره که همیشه علاوه بر اینکه از بزرگان یه چیزی یاد میکنیم از بنیانگذارانشم یاد کنیم چون اونا هستند که این پدیده و این تحول بزرگ رو شکل میدن و بقیه همه وسیله هایی هستند برای پیشرفت دادن اون اگرچه ممکنه خود این وسیله ها مفیدتر باشن اما هرگز نباید شروع کار رو از یاد برد
7 اسلاید
1
نتیجه
مجموع امتیاز شما
امتیاز
تعداد پاسخ صحیح
تعداد پاسخ غلط
درصد صحیح
شما به درصد سوالات پاسخ درست دادید
اگر پسندیدی، لایک کن و به سازنده انرژی بده!
0 لایک
نظرات بازدیدکنندگان (0)