
مغز عضوی دارای پیچیدگی و اهمیت فراوان است که فعالیت هایی از قبیل راه رفتن، نفس کشیدن، هیجان ها و ... را کنترل می کند. هر گونه اختلالی در این عضو باید سریعا از بین برود. یکی از راه های از بین بردن این اختلالات جراحی است. جراحی کرانیوتومی یا جمجمه بری از جمله جراحی های مغز می باشد.
کرانیوتومی عمل جراحی باز بر روی مغز می باشد که قسمتی از استخوان جمجمه برای دسترسی به فضای داخل جمجمه برداشته می شود. این عمل جراحی به صورت عمومی انجام میگیرد، اما مواردی نیز وجود دارد که از بی حسی موضعی استفاده خواهد شد.
در این جراحی ابتدا محل دقیق ضایعه با استفاده از سی تی اسکن و ام آر آی تعیین شده و بعد از بیهوشی جراح مغز و اعصاب شروع به برداشتن استخوان خواهد کرد. بعد از جراحی استخوان جدا شده را در جای خود قرار می دهد و با پیچ ، تیتانیوم ، سیم و نخ آن را ثابت می کند.
این جراحی شامل انواع بسیار متفاوتی از شیوه هاست که در درون سر قابل انجام است. علیرغم شیوه های متفاوت، تمامی آنها دارای روند بهبود یکسانی هستند. آنچه که از بیرون برای همه قابل مشاهده است، خطی از بخیه با سوزن یا بخیه های نایلونی بر روی سر است.
انواع جراحی کرانیوتومی؛ کرانیوتومی ترانسلابیرنتین : در این نوع از جراحی که برش جمجمه بر روی «پشت گوش» ایجاد می شود. برش ایجاد شده استخوان مشتویی و برخی از استخوانهای داخلی گوش و کانال های نیم دایرهای گوش برداشته خواهد شد تا جراح به مغز دسترسی پیدا کند. برداشتن کانالهای نیم دایرهای در برخی موارد ممکن است باعث از دست دادن شنوایی بیمار شود.
کرانیوتومی سوپرا اوربیتال : سوپرا اوربیتال کرانیوتومی ابرو، در این جراحی، جراح برشی را در ابروی بیمار ایجاد میکند. از این جراحی برای برداشتن تومور های هیپوفیز یا تومور های موجود در قسمت جلویی مغز که در نزدیکی عصبهای بینایی یا شریانهای حیاتی قرار دارند، استفاده می شود.
کرانیوتومی اوربیتوزیگوماتیک: در این جراحی دسترسی به بخش های عمیق مغز ایجاد شده و احتمال آسیب مغزی کاهش می یابد. مراحل عمل به این صورت است که جراح استخوان را از خط پشت رویش مو برش میزند و با این کار استخوان تشکیل دهندهی برجستگی پیشانی و گونه را از بین میبرد. این روش جراحی برای درمان آنوریسم و تومورهای سخت مانند کریوفارنژیوم، هیپوفیز و مننژیموم استفاده میشود.
کرانیوتومی بیفرونتال توسعهیافته : در این نوع از جراحی کرانیوتومی استخوان شکلدهنده برجستگی ناحیه پیشانی در قسمت جلوی سر برداشته میشود، که جراح برشی را در پشت خط رویش مو ایجاد و به فضای پشت چشم ها دسترسی پیدا خواهد کرد. این روش برای تومورهای سخت از جمله تومورهای بدخیم جمجمه، مننژیوم و اسیسیو نرو بلاستوما می باشد.
کرانیوتومی سوراخ کلید: این روش به این صورت است که شکاف بسیار کوچکی در پشت گوش فرد بیمار ایجاد شده که امکان دسترسی به مخچه و مغز را برای جراح مغز و اعصاب فرآهم می آورد . تومورهای مننژیم و نورومهای آکوستیک با این روش قابل درمان هستند.
عوارض احتمالی جراحی کرانیوتومی؛ ۱-تشنج از عوارض این جراحی می باشد، به همین علت برای مدت ۷ روز فرد باید از داروهای ضد تشنج استفاده کند. ۲- تورم در بافت مغز، که این امر منجر به جراحی مجدد خواهد شد. ۳- در موارد شدید موجب آسیب دائمی مغزی خواهد شد. ۴- ایجاد عفونت و مننژیت باکتریایی ۵- خونریزی و شوک کمبود مایعات ۶- لخته شدن خون و سکته مغزی ۷- نشت مایع مغزی و نخاعی
اگر پسندیدی، لایک کن و به سازنده انرژی بده!