12 اسلاید پست توسط: گوربا گنگ انتشار: 1 ماه پیش 18 مرتبه مشاهده شده گزارش ذخیره در مورد علاقه ها افزودن به لیست
این مطلب راجب به یک انفجار بزرگ و قدرت مند یک اتشفشان است.
کوه وزوو یا وزوویوس از معروفترین آتشفشانهای فعال ایتالیاست. این آتشفشان چینهای در شرق ناپل قرار دارد و تنها آتشفشان اروپای قارهای است که در صد سال اخیر فعال بودهاست. آخرین فوران آن در سال ۱۹۴۴ رخ داد.شهرت وزوو به دلیل تخریب شهرهای پمپیی، هرکولانیوم و نوکرانیوم و اوپلونتیس و استابیا، است که در سال ۷۹ میلادی در لایهای از خاکستر و گل فرو رفتند و تا امروز در همان وضعیت باستانی نگاهداری شدهاند.
این آتشفشان در طول هزارههای پیشین بارها فوران کردهاست و به دلیل فورانهای انفجاری و نیز جمعیت زیادی که در این محدوده زندگی میکنند، جزء خطرناکترین آتشفشانها میباشد.
وزوو که سالها الهامبخش افسانهها بودهاست، از سال ۱۹۹۵ پارک ملی محسوب میشود.این آتشفشان حدود ۲۵٬۰۰۰ سال سن دارد، و در طول تاریخ بارها به شدتهای متفاوت فوران داشتهاست. فوران سال ۷۹ معروفترین فوران وزوو است، که موجب تخریب شهرهای پمپیی، هرکولانیوم، اوپلونتیس و استابیا شد.
پیش از این فوران، فعالیتهای این آتشفشان برای چند صد سال، به زمینلرزه و خروج گاز محدود بود. ساکنان اطراف وزوو نیز به زمینلرزههای مکرر این مناطق عادت کرده بودند. به همین دلیل، هنگامی که این فعالیتهای آتشفشان افزایش یافت، توجهی به آنها نشد. همچنین، خشک شدن چاهها و چشمهها در اوایل ماه اوت ۷۹ نیز هشدار محسوب نشد. سرانجام، وزوو در ۲۴ اوت این سال فوران کرد.
این فوران در دو مرحله انجام شد و دو روز به طول انجامید. ابتدا، فورانی پلینیایی به مدت ۱۸ تا ۲۰ ساعت موجب بارش سنگ و خاکستر بر روی دامنهٔ جنوبی کوه کرد و شهر پمپیی را به زیر ۲٫۸ متر خاکستر فرو برد.
آنگاه، فورانی دیگر از نوع پلهای رخ داد و بهمنی از تودههای داغ گاز و خاکستر جوشان زمینهای اطراف را در بر گرفت. این بهمنها موجب خفگی و سوختگی افرادی شد که در شهرهای اطراف آتشفشان باقیمانده بودند، و این شهرها را به زیر لایهای از خاکستر دفن کرد. شهرهای هرکولانوم و اوپلونتیس بیشترین مقدار این بهمنها را دریافت کردند.
پلینی پسر تنها شاهدی بود که این حادثه را در نامهای به تاسیتوس در سال ۱۰۴ شرح میدهد. وی که به هنگام این انفجار ۱۷ سال داشت، یکی از بازماندگانی بود که فوران را از شهر میسنوم (به لاتین: Misenum) (در ۳۵ کیلومتری آتشفشان) مشاهده کرد. بنا به مشاهدات او، ستون دود و خاکستر این انفجار ۳۲ کیلومتر ارتفاع داشتهاست. او در مشاهدات خود نوشته است که این ابر غبار و خاکستر پس از مدتی از دامنهٔ کوه به سمت پایین سرازیر شده و همه چیز را در خود فرو برد. امروزه میدانیم که این ابر بهمنی بودهاست از تودههای داغ گاز و خاکستر جوشان؛ به همان گونه که در فورانهای پلینیایی شایع است.
او در مشاهدات خود نوشته است که این ابر غبار و خاکستر پس از مدتی از دامنهٔ کوه به سمت پایین سرازیر شده و همه چیز را در خود فرو برد. امروزه میدانیم که این ابر بهمنی بودهاست از تودههای داغ گاز و خاکستر جوشان؛ به همان گونه که در فورانهای پلینیایی شایع است. با توجه به مشاهدات انجامشده، زمینشناسان بر این باورند که دمای این بهمن هنگامی که شهرهای اطراف آتشفشان را دربر گرفت بین ۲۴۰ تا ۳۶۰ درجهٔ سلسیوس بودهاست. به این ترتیب، دمای ابر خاکستر پس از انفجار حدود ۸۵۰ درجهٔ سلسیوس تخمین زده میشود.
علاوه بر این، پلینی پسر زمینلرزههای شدیدی را در حین فوران توصیف میکند. او همچنین ذکر میکند که بارش خاکستر در شهر میسنوم به قدری بودهاست که مردم ناگزیر به ترک فوری آن شدهاند. خورشید نیز کاملاً توسط ابر خاکستر پوشیده شد، بهطوریکه هوا در وسط روز به تاریکی شب بود. او همچنین عقبنشینی آب دریا و وقوع یک سونامی را شرح میدهد.
فوران روز ۲۴ و ۲۵ اوت سال ۷۹ پس از میلاد موجب مدفون شدن شهرهای پمپیی، هرکولانوم، اوپلونتیس و استابیا زیر لایهای از خاکستر شد. این حادثه حدود ۳۰٬۰۰۰ کشته به همراه داشت.
در کند و کاوهایی که در شهر پمپیی انجام گرفته شده است، حدود ۱٫۱۵۰ جنازه، و در هرکولانوم ۳۵۰ جنازه کشف شدهاست. گمان میرود که جمعیت این دو شهر به ترتیب قبل از وقوع این حادثه بین ۱۰٬۰۰۰ تا ۲۵٬۰۰۰ و حدود ۵٬۰۰۰ بوده باشد.
۳۸٪ قربانیان این فوران در پمپیی توسط خاکستر پوشانده شده، که بیشتر آنها در خانههای خود کشف شدهاند. گمان میرود که آنها در اثر فروریزش سقفها کشته شدهاند. ۶۲٪ آنان نیز در اثر بهمنهای داغ غبار و گاز، استنشاق خاکستر و ریزش تکههای ریز و درشت سنگ از آسمان جان باختند. برخلاف جنازههایی که در هرکولانوم کشف شدهاند، معاینهٔ اسکلتها و لباسها نشان میدهند که احتمال این که ساکنین شهر پمپئی در اثر دماهای بالا مرده باشند بسیار کم است.
در مقابل، با وجود این که هرکولانوم فاصلهٔ کمتری نسبت به دهانهٔ آتشفشان داشت، به علت وزش باد از ریزش تکههای سنگ و خاکستر در امان ماند. لیکن بهمنی بسیار داغ و با ارتفاع ۲۳ متر این شهر را در بر گرفت. اسکلتهای زیادی که در زیر دروازهها یافته شدهاند، و همچنین کشف چوبهای کربنیزه شده در ساختمانها این احتمال را نشان میدهند که اغلب مردم این شهر بر اثر دماهای بسیار بالا جان باخته باشند.
پس از فوران سال ۷۹، شهرهای پمپئی و هرکولانوم بازسازی نشدند، هرچند بازماندگان و همچنین دزدان برای نجات زخمیان و بردن برخی اشیاء تلاش کردند. سپس این شهرها به فراموشی سپرده شدند، تا این که در قرن هجدهم بهطور کاملاً اتفاقی دوباره کشف شدند.
سایر فورانها:
از سال ۷۹ میلادی تا کنون، وزوو بیش از ۳۰ فوران داشتهاست. این آتشفشان در اواخر قرن سیزدهم به مدت چند صد سال غیرفعال بود، تا این که دوباره در سال ۱۶۳۱ بیدار شده و وارد یک مرحلهٔ جدید همراه با انفجارهایی بسیار شدید و مخرب گشت. فوران سال ۱۹۰۶ موجب مرگ بیش از ۱۰۰ نفر گشت، و بیشترین مقدار گدازهای که تاکنون برای وزوو ثبت شده بود به بیرون فرستاد. آخرین فوران این آتشفشان در سال ۱۹۴۴ بودهاست، که موجب تخریب ۴ دهکده و ۸۸ هواپیمای جنگی شد.
در پایان،، این اتشفشان چندین فوران داشته عکسها و جریان های زیادی داره اما این فوران از همه جالب تر بود و باعث شهرت وزوو شده است.
12 اسلاید
1
نتیجه
مجموع امتیاز شما
امتیاز
تعداد پاسخ صحیح
تعداد پاسخ غلط
درصد صحیح
شما به درصد سوالات پاسخ درست دادید
اگر پسندیدی، لایک کن و به سازنده انرژی بده!
18 لایک
پستت خیلی خوب بود♥️🫂
امیدوارم در آینده یکی از بهترین کاربر ها بشی☺️👍🏻
اگه میشه لطفا به پست های منم سر بزنید🙃🤍
بک هم میدم😉🤯
ادمین زیبارو پین؟☺️🫂
توام دلت میخواد عضو یه کلوپ باحال و جذاب بشی؟✨✨ خب چرا نمیای کلوپ سرنوشت؟😱 اینجا کلی بازی داریم ، کلی جشن و خوراکی و دورهمی داریمممم😍😍😍😀🎈🎁📍 واییی چه خوببببب ، حتی با ورودت 250 امتیاز میگیرییی😍😍😍😉 برای عضو شدن ، به کاربرMarinette💖🐞 سر بزن😉 منتظرتیم هاااا....😊 ادمین فرشته پین؟💞
عالیی بود ❤
جالب بود
باحال بود 👍
قربانت