

رسم نارنجزنی در شمال در بعضی از استانهای شمالی کشور، رسمی بهنام نارنجزنی وجود دارد. در مراسم ازدواج، داماد با نقل و سکه به استقبال عروس خانم رفته و بعد نارنج به سمت او پرتاب میکند. سپس به همراه یکدیگر، دور چاهی گشته و عروس خانم به امید سفیدبختی، سکهای داخل چاه میاندازد. اهمیت ویژهای این مراسم در میان شماری از مردمان خونگرم شمال کشور داشته و این مراسم رواج دارد.

سنت برف چال از سنت های جالب توجه مازنی ها، سنتی به نام برف چال است. برف چال به معنی گودال برف است. در اسک وش شهرستان لاهیجان این سنت گرامی داشته شده و اهالی اجرای آن را بر عهده دارند. در روز معینی از فصل بهار، بقایای برف زمستانی از کوهستان برداشته شده و در جای مشخص در دامنه کوه دماوند انبار میشود. زمان اجرا مشخص نیست و به عوامل طبیعی بستگی دارد. از این سنت برای زدودن کینه استفاده شده و باور دارند که این سنت سبب تامین آب مورد نیاز دامداران در تابستان شده و به رونق دامداری و برکت کمک میکند.

سنت گل غلتان آیین گل غلتان رسم دیرینه و جالب سمنانی ها برای نوزادان یک ساله است. همزمان با رویش گلهای محمدی مراسم گل غلتان در برخی از شهرستانهای استان سمنان توسط اقوام نزدیک برگزار می شود. آیین گل غلتان در فهرست میراث معنوی ایران نیز ثبت شده است. در روزهای پیش از اجرای مراسم، زنان فامیل اول صبح به باغهای گل محمدی شهر رفته و با ذکر صلوات بر محمد و آل محمد ص و خواندن ابیاتی که ریشه در فرهنگ و باورهای همان خطه دارد، گلهای محمدی را برای اجرای مراسم گل غلتان نوزاد جمع آوری میکنند. بعد از جمعاوری گلهای چیده شده، همهی گلها پر پر شده و تیغ و گلبرگها از گل جدا میشود و داخل پارچهای به رنگ روشن مثل سفید ریخته میشود. پس از آنکه نوزاد حمام شد، گاها مقداری حنا به دست نوزاد زده و تن او خشک شده و او را در میان گلهای روی پارچه، قرار می دهند. روی نوزاد، گلبرگ ریخته و ۴ طرف پارچه را اعضا خانواده گرفته و صلوات فرستاده و با شعرخوانی، نوزاد را تطهیر میکنند.

گردو شکستن یکی از رسم هایی که در گذشته در یزد مرسوم بوده و امروزه هم تا حدودی مرسوم است رسم گردو شکستن است که در ظهر جمعه هر هفته انجام می شود به این شکل که دختران دم بخت یک کیسه گردو یا بادام و یک عدد قفل را که بسته اند همراه پیرزن یا زنی که نزدش قرآن می خواندند برمی داشتند و به طرف مسجد جامع راه می افتادند. وقتی به نزدیکی مسجد می رسیدند، مقداری قند، نبات یا شیرینی را به عنوان هدیه و کام شیرینی به خادم مسجد می دادند و خادم در ورودی مسجد را برای آنها باز می کرد تا بتوانند مراسم گردو شکستن را انجام دهند. اصل این رسم این گونه است که دختران با بالارفتن از مناره مسجد در هر پله ای که بالا می رفتند، یک عدد گردو یا بادام زیر پا می گذاشتند و می شکستند تا به بالای مناره می رسیدند و اگر گردو یا بادام زیاد می آمد، آن را به فال نیک می گرفتند. این رسم هنوز هم وجود دارد و در پله های مسجد جامع یزد، پوسته های گردو و بادام دیده می شود.

عبور از کمان پنبه زن یکی از اعتقادات تهرانی ها قدیم در بخت گشایی دختر، این بود که وقتی پنبه زنی را به خانه می آوردند و مشغول کار می شد، پس از مدتی که کار می کرد، با تمهیدی از او می خواستند که دست از کار بکشد و برای صرف چای به داخل خانه آید، در این زمان به سرعت دختر دم بخت را می آوردند و به طوری که پنبه زن نبیند، دختر را از میان کمان پنبه زنی عبورش می دادند و اعتقاد داشتند که به زودی زه کمان هنگام کار پنبه زن پاره می شود و به این ترتیب بخت دخترشان هم بازمی گردد.

پلوی عروسی دخترها، قیمه پلویی می پختند و ته مانده پلوی عروسی را با آن قاطی می کردند و به فقرا می دادند که بختشان باز شود. همچنین از حنای سر عروس به اندازه یک فندق برمی داشتند و با رنگ و حنا قاطی می کردند و سر دختر خانه مانده می بستند. مادران از حنای سر عروس در مراسم حنابندان، به اندازه ای کوچک برمی داشتند و با نیت آن که دخترانشان عروس شوند بر سر آنها می مالیدند.
اگر پسندیدی، لایک کن و به سازنده انرژی بده!
عزیز لاهیجان زیباا برای گیلانهه نه مازندران زیباا
بعضیاشون رو دوست نداشتم. ولی تست جالبی بود.
مرسی ♡´・ᴗ・`♡
★